Alexander De Croo: 'Ik heb nog twee jaar om het uit te leggen'

18/09/12 om 13:50 - Bijgewerkt om 13:50

In de peilingen is de Open VLD nog altijd in vrije val, en de Vlaamse liberalen hebben ook steeds meer kritiek op hun partijvoorzitter. Maar Alexander De Croo houdt er de moed in, zo blijkt uit een interview in Knack.

De vraag is of hij nog veel zal kunnen rechttrekken in de maand die ons nog van de gemeenteraadsverkiezingen scheidt. Het ziet er dan ook meer en meer naar uit dat het lot van Alexander De Croo al op 14 oktober beslecht zal worden.

Volgens Geert Bourgeois zullen veel voormalige Volksunie-kiezers die destijds naar uw partij zijn overgelopen dan naar de Vlaams-nationalistische stal terugkeren. Zou dat kunnen kloppen?

Alexander De Croo: Ik vind het nogal angstaanjagend dat Geert Bourgeois, die als Vlaams minister van Binnenlands Bestuur de verkiezingen organiseert, de uitslag nu al kent. (grijnst) Hij neemt zijn wensen gewoon voor werkelijkheid en probeert een nationale tendens naar het lokale niveau door te trekken. Maar zo werkt het natuurlijk niet. In haast alle gemeenten heeft mijn partij zeer goede lijsten met kandidaten die misschien niet bekend zijn in de nationale politiek maar lokaal sterk verankerd zijn. Een wereld van verschil met de N-VA. Bij ons in Brakel heeft de Open VLD bijvoorbeeld een volledige lijst met 23 kandidaten, terwijl er op die van de N-VA maar 14 staan. En dat is op veel plaatsen het geval. Als je er al niet in slaagt om 23 mensen te vinden die op je lijst willen staan, hoe kun je de bevolking er dan van overtuigen dat jij het bent die de grote verandering zal brengen?

Veel kiezers lijken dat anders wel te geloven.

De Croo: Er tekent zich in de politiek nu eenmaal een nieuwe breuklijn af tussen roepers en doeners. In België zijn wij de doeners en de N-VA de roepers, terwijl in Nederland Mark Rutte duidelijk een doener is en Geert Wilders en zijn PVV de roepers zijn. Die mogen de kiezers dan wel een tijdlang kunnen overtuigen, maar als het er echt op aankomt, blokkeren zij de dingen alleen maar. Denk maar aan de houding van de N-VA tijdens de federale regeringsonderhandelingen: toen Bart De Wever een akkoord moest sluiten, ging hij lopen. Het splitsen zit die partij nu eenmaal in de genen zoals een schorpioen het steken niet kan laten.

Alles wat de N-VA doet, is volgens u op het eind van België gericht?

De Croo: Natuurlijk. De Wever wil Antwerpen innemen, Vlaanderen veroveren en vervolgens België blokkeren. Dát wordt de grote inzet van 2014. De kiezers zullen dan voor een duidelijke keuze staan: een liberale partij die het land verder wil hervormen, of een nationalistische partij die het wil splitsen. Als we de peilingen mogen geloven, zijn het vandaag nog de demagogen die succes hebben. Maar wij, de pedagogen, hebben nog twee jaar tijd om de mensen uit te leggen wat we aan het doen zijn. (AP)

Het volledige interview met Alexander De Croo leest u deze week in Knack.

Onze partners