‘Alexander De Croo heeft zijn toekomst als voorzitter achter de rug’ (Rik Van Cauwelaert)

In drie peilingen in twee weken tijd haalt N-VA monsterscores en een vierde peiling geeft aan dat Bart De Wever in Antwerpen met ruime voorsprong burgemeester wordt. Hoe belangrijk,zijn die peilingen? Vier vragen aan Knack-directeur Rik Van Cauwelaert in Detroit.

Rik Van Cauwelaert vanuit DetroitIn drie peilingen in twee weken tijd haalt N-VA monsterscores en een vierde peiling geeft aan dat Bart De Wever in Antwerpen met ruime voorsprong burgemeester wordt. Hoe belangrijk,zijn die peilingen? Vier vragen aan Knack-directeur Rik Van Cauwelaert in Detroit. ‘Er kan nog veel misgaan voor N-VA. Alexander De Croo heeft zijn toekomst als voorzitter achter de rug.’

In twee weken tijd geven drie peilingen een monsterscore voor N-VA en slechte cijfers voor de Vlaamse partijen in de regering Di Rupo. Als de peilingen zo gelijklopend zijn, worden dit dan ook de resultaten van de verkiezingen?

Rik Van Cauwelaert: Er zit een constante in de peilingresultaten: N-VA wint fors en de Vlaamse regeringspartijen betalen een zware prijs. En telkens als Joëlle Milquet zegt te hopen dat de Vlaamse kiezers de moed van CD&V, SP.A en Open VLD zullen belonen, maakt ze de zaak nog erger voor de Vlaamse regeringspartijen.

Of dit de resultaten van de verkiezing worden van de verkiezingen is maar de vraag. Tenslotte gaat het hier om gemeenteraadsverkiezingen, waar lokale elementen een rol spelen. Maar de tendens is wel duidelijk.

Open VLD staat er het slechtst voor. In de partij is er in bedekte en minder bedekte termen kritiek op de voorzitter. Draagt hij de verantwoordelijkheid voor het resultaat en is zijn positie in gevaar?

Rik Van Cauwelaert: De verantwoordelijkheid van Alexander De Croo is dezelfde als die van Wouter Beke en Caroline Gennez en haar opvolger Bruno Tobback. Zij hebben een enorm electoraal risico genomen door een regering te steunen die geen Vlaamse meerderheid heeft.

Voor De Croo komt er nog bij dat N-VA hem op zijn meest liberale flank passeert. En elk nieuw voorstel van PS en CDH om bijkomende belastingen te heffen duwt De Croo en Open VLD verder in de vernieling.

Open VLD kan alleen het electorale hachje redden door uit de regering te stappen. Doch dat verandert niets aan de vaststelling dat Alexander De Croo zijn toekomst als voorzitter achter de rug heeft, net als vicepremier Vincent Van Quickenborne die in de federale regering ondermaats blijft. Binnen de Open VLD loopt nu al het gerucht dat Guy Verhofstadt en Karel De Gucht, voor een keer eendrachtig, op zoek zijn naar een nieuwe voorzitter.

In een peiling van Het Laatste Nieuws ligt N-VA in Antwerpen 10 procent voor op de stadslijst van Patrick Janssen en bijna 12 procent meer Antwerpenaren verkiezen De Wever boven Janssen als burgemeester. Dat is verrassend want in een recente peiling van Gazet Van Antwerpen was het nog een nek aan nek race.

Rik Van Cauwelaert: Een kloof van 10 procent is echt wel enorm. Maar N-VA geniet ook in Antwerpen van de zwakte van Open VLD en zuigt duidelijk de stem aan van de ontgoochelde Antwerpse liberalen. Toch heeft Bart De Wever nog geen gewonnen spel Patrick Janssen, een sluwe campagnevoerder, geniet een groot voordeel: hij is burgemeester. De enige kwetsbare kant van Janssen is zijn kartel met CD&V dat in deze campagne bijzonder zwak voor de dag komt.

Wat kan er nog mis gaan voor de N-VA?

Rik Van Cauwelaert: Er kan nog veel mis gaan voor N-VA. Een blunder van een kandidaat in Zoerle kan Bart De Wever terstond in de problemen brengen. Het werd al gezegd: de sterkste tegenstanders van N-VA dat zijn peilingen als deze. Haalt N-VA niet het resultaat van die peilingen dan zal de zege als een nederlaag worden geduid.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content