Alcoholverslaafde burgemeester haalt zwaar uit in politiek testament

03/10/12 om 20:14 - Bijgewerkt om 20:14

De alcoholverslaafde burgemeester van Moerbeke Filip Marin (Open VLD) haalt 10 dagen voor de gemeenteraadsverkiezingen zwaar uit naar zijn 'oversten' en naar de oppositie in zijn gemeente.

Filip Marin, de burgemeester van Moerbeke die tot twee maal toe een stap opzij zette omwille van zijn alcoholverslaving, haalt in zijn "politiek testament" uit naar zijn oversten, de ambtenaren en de lokale oppositiepartij "Moerbeke Anders".

Het elf bladzijden tellende manuscript, waarin vooral zijn verwezenlijkingen en visie op de toekomst van Moerbeke neergepend staan, valt vrijdag bij alle Moerbekenaren in de bus.

Beschonken

Begin april meldde Filip Marin zich ziek als burgemeester, nadat hij in beschonken toestand een gemeenteraad had geleid. In december 2011 werd hij al eens vervangen vanwege zijn verslaving.

Hoewel Marin niet officieel werd geschorst, blijft hij zitten met de vraag "of de sanctie in verhouding staat tot het delict". "Zodra ik mijn ambt opnieuw zou opnemen, word ik geschorst", schrijft hij. "Alleen de kabinetschef van de gouverneur heeft mij dit per telefoon medegedeeld. Verder mocht ik geen officiële briefwisseling ter zake ontvangen."

Marin schrijft verder dat het "eventjes kriebelde" om tegen zijn "oversten" in te gaan. "Er zijn zwaardere dossiers van burgemeesters verzwegen in het verleden."

Blauwe folder

Over ambtenaren zegt Marin: "Zij zullen hun best doen, maar het halen van resultaten is niet hun grootste zorg. Het gangetje gaat soms traag. Erg traag." Dat leidt volgens hem tot conflicten, omdat bestuurders resultaten moeten voorleggen op het einde van de legislatuur.

Marin zit verder met een "wrang gevoel" tegenover een "blauwe folder" van oppositiepartij Moerbeke Anders, die hem verantwoordelijk acht voor de "slechte gemeentefinanciën". (Belga/EE)

Lees meer over:

Onze partners