Alcohol- en drugsgebruik gedaald bij jongeren

01/06/10 om 13:42 - Bijgewerkt om 13:42

Maar tegenover de positieve trend staat dat een kleine groep van 17-18-jarigen grote hoeveelheden drinkt.

Het gebruik van tabak, alcohol, cannabis en andere illegale drugs bij jongeren tussen 12 en 18 jaar is de voorbije tien jaar gedaald, met de sterkste daling tussen 2001 en 2004. Dat blijkt uit een onderzoek van de Vereniging voor Alcohol en andere Drugproblemen (VAD). De laatste vijf jaar is de daling minder groot, met uitzondering van het aantal jongeren dat begint met alcohol drinken op de leeftijd van 12-14 jaar.

Bij hen daalde het alcoholgebruik van 79 procent in 2000 naar 56,3 procent 2009. De scherpe daling heeft zich vooral de laatste drie jaar doorgezet, aldus de VAD.

Ondanks deze positieve trend bij de jongste leeftijdsgroep, blijft het aantal -16-jarigen dat alcohol drinkt veel te hoog.

Drinken om dronken te worden
De VAD zegt de laatste jaren een verontrustende tendens vast te stellen over de functie van alcoholgebruik bij jongeren van 17-18 jaar.

Ongeveer 20 procent van hen geeft aan alcohol te drinken om dronken te worden. Bij wie op de zaterdag voor de bevraging meer dan 6 glazen alcohol dronk, steeg de motivatie 'drinken om dronken te worden' tot 37 procent.

De VAD zegt het fenomeen vooral vast te stellen bij jongens (86 procent). Bij de meisjes ging het om 14 procent.

De vereniging noemt die cijfers verontrustend en vindt dat ze nauwlettend in de gaten moeten gehouden worden.

Volgens de VAD werkt berichtgeving over 'bingedrinken', comazuipen, botellónes en apéro géants de beeldvorming van drinken om dronken te worden spijtig genoeg in de hand.

Onze partners