‘Alberts weigering doet grote afbreuk aan twintig jaar prima koningschap’

© BelgaImage

Er zal weinig veranderen wanneer Delphine Boël wordt erkend als dochter van koning Albert II, zegt koningshuiskenner Brigitte Balfoort.

Zal Albert II de DNA-test laten doen?

Zijn advocaat spreekt zich nog niet uit, maar dat is eigenlijk van geen tel voor Delphine Boël. Wie zo’n test weigert, bevestigt het zogenaamde vermoeden van het vaderschap. Dat is juridisch bijna even sterk als bewezen vaderschap. Dit is hoe dan ook een kleine overwinning, want het blijft een intrieste zaak om vaderschap gerechtelijk te moeten opeisen.

Brigitte Balfoort
Brigitte Balfoort

Bij een erkenning horen bepaalde rechten. Welke?

Delphine Boël zal niet plots worden uitgenodigd voor kerstfeestjes op het Paleis. Een titel kan eventueel, aanspraak op de troon is uitgesloten. Dat is enkel voor wettelijke erfgenamen. Boël doet dit absoluut niet voor het geld. Ze heeft de grote erfenis van Jacques Boël ingeruild voor een onzeker, achtste deeltje van Alberts erfenis. Dit is een identiteitskwestie voor haar. Ze wil niet langer ‘de vermoedelijke dochter van’ zijn.

Welke impact heeft deze kwestie op de monarchie?

Filip is een goede vorst, net zoals zijn vader dat ook was. Maar hun koningschap wordt bezwaard door familieperikelen. Is het niet prins Laurent met zijn strapatsen, dan trekt Delphine Boël hen wel aan de mouw.

Moet koning Filip zich hier niet over uitspreken?

Ik vind het eerder een grote gemiste kans voor Albert. In zijn entourage valt in bedekte termen te horen dat hij erover wilde praten in zijn kerstboodschap in 1999, toen Mario Danneels het nieuws had bekendgemaakt. Maar dat zou hem zijn afgeraden. Een wereldvreemd advies, natuurlijk. Iedereen heeft gezins-, huwelijks- of relatieproblemen. Eerlijk zijn over die van hem, had van Albert nog veel meer de meest menselijke koning gemaakt die we ooit hebben gehad. Zijn weigering doet grote afbreuk aan twintig jaar prima koningschap. Jammer, anders was hij zeker als heel grote koning de geschiedenis ingegaan.

Zijn er vorsten die zoiets beter hebben aangepakt dan Albert II?

Prins Albert van Monaco had geen DNA-test nodig om twee buitenechtelijke kinderen te erkennen. Hij deed dat publiekelijk en die kinderen worden zelfs opgenomen in de koninklijke familie, ook al hebben ze geen recht op de troon. Die eigentijdse aanpak strekt meer tot voorbeeld dan die van Albert II. Een koning heeft een voorbeeldfunctie. Albert II is dat in dit geval niet geweest.

Dit artikel verschijnt woensdag 7 november in Knack.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content