Alain Vervaet (Open VLD) - Waarschoot

08/08/12 om 10:02 - Bijgewerkt om 10:02

Knack.be stelt drie vragen over de gemeenteraadsverkiezingen op 14 oktober 2012 aan elke politicus die de strijd aangaat: Wat is de inzet van de verkiezingen? Wie wint en wie verliest? Wat speelt in uw gemeente?

Alain Vervaet (Open VLD) - Waarschoot

Wat is de inzet van de gemeenteraadsverkiezingen?

De echte inzet van de verkiezingen is voor Open VLD in Waarschoot: deelnemen aan het beleid. De laatste 18 jaar is Open VLD, die steeds de tweede grootste partij was, buiten het beleid gehouden. Na de verkiezingen van 14 oktober moet het anders: Open VLD moet mee besturen. We hopen stiekem om de grootste partij te worden zodat we onze stempel op het beleid kunnen drukken, want dit is echt nodig willen we een financiële catastrofe voorkomen.

Wie worden de winnaars, wie de verliezers?

We mogen met zekerheid stellen dat de twee grootste partijen, CD&V (8 zetels) en Open VLD (7 zetels) de twee grootste zullen blijven. Wij hopen na de verkiezingen in ieder geval minstens even groot te worden als de CD&V. De rest inschatten is niet makkelijk, vooral omdat het landschap er helemaal anders uitziet dan zes jaar geleden.

Vlaams Belang zal het moeilijk hebben haar zetel te behouden. Groen dat eerst in kartel zou opkomen met SP.A, en nu toch alleen naar de kiezer trekt zal het moeilijk hebben een zetel te veroveren. SP.A dat zes jaar terug in kartel zat met de WGB behaalde toen één zetel. Nu zouden ze samen met Groen naar de stembus trekken, maar daar kwam snel ruzie van, zodat SP.A er ook alleen voor staat en het dus niet makkelijk krijgt een tweede zetel binnen te halen.

De grote vraag blijft dus WGB. Van oudsher waren er twee bloedgroepen in die club, maar dit werd bedekt gehouden. Nu is er kleur bekend en komt de lijst op als een kartel van WGB met N-VA. Dezelfde mensen op een gemeenschappelijke lijst maar toch onder verschillende vlag. De grote slogan van N-VA, dat alles (of toch veel) moet veranderen gaat niet op voor Waarschoot omdat de mensen die voor N-VA staan reeds twaalf jaar in het schepencollege zetelen.

Wat is van belang in uw gemeente?

Het allerbelangrijkste programmapunt is het gezond maken van de gemeentelijke financiën. Tijdens de lopende legislatuur is het investeringsbudget helemaal uit de klauwen gelopen. Als gevolg hiervan zal de gemeentelijke schuld van €8 miljoen naar €25 miljoen gestegen zijn. Uit de jongste jaarlijkse cijfers van Belfius blijkt dat in 2011 de gemiddelde Belgische gemeente een schuld had van €1.102 per inwoner. In Waarschoot bedroeg de schuld eind 2011 reeds €2.221 per inwoner en als we de leningen die nog moeten worden opgenomen, erbij tellen komen we eind 2012 op €3.000. Dus driemaal hoger dan de gemiddelde Belgische gemeente en hiermee komt Waarschoot in de top 3 van de gemeenten met de meeste schulden.

Een schuld van meer dan €1.500 per inwoner beschouwt Belfius als catastrofaal. Verder blijkt uit de Belfiusstudie dat in 2011 de gemiddelde financiële lasten (intresten en terugbetaling van de leningen) van de Belgische gemeenten 12% van de totale uitgaven bedroeg, tegen 17,2% in 2000 en 27% in 1990. Een duidelijk dalende trend dus.

In Waarschoot doet zich het omgekeerde voor en zullen de financiële lasten verdrievoudigen in plaats van halveren. Waarschoot heeft veel geïnvesteerd, wellicht teveel. Het schepencollege heeft niet begrepen dat we sinds 2008 in een andere wereld zijn terechtgekomen. Vraag het maar aan Griekenland, Spanje, Italië, Portugal, enz. Het wordt in ieder geval een moeilijke klus voor de volgende coalitie.

Hoe toch blijven zorgen voor behoeftigen, jeugd, verenigingen, cultuur, sport enz. met minder geld? Open VLD is er wel klaar voor, vandaar haar slogan: Meer doen met minder! (SD)

U komt ook op bij de gemeenteraadsverkiezingen op 14 oktober 2012 en heeft een duidelijke visie over uw stad of dorp?

Stuur dan uw antwoorden op onze drie vragen - en een foto van uzelf - door naar simon.demeulemeester@knack.be.

Onze partners