Al 83 schadeclaims medische aansprakelijkheid

07/03/11 om 15:52 - Bijgewerkt om 15:52

De schadeclaims kunnen echter nog niet behandeld worden omdat de uitvoeringsbesluiten voor de nieuwe aansprakelijkheidswet nog ontbreken.

83 patiënten dienden sinds 2 april 2010 bij de overheid een schadeclaim in, in het kader van de nieuwe aansprakelijkheidswet, zo meldt het vakblad de Specialisten. Dankzij die wet moeten patiënten bij een medische fout niet langer de fout van de arts bewijzen.

De ingediende klachten kunnen door het fonds voor foutloze aansprakelijkheid echter nog niet behandeld worden omdat de uitvoeringsbesluiten nog ontbreken. Daarvoor is het wachten op een nieuwe regering want dit zijn geen lopende zaken.

Ook het aanwerven van 20 à 25 voltijds equivalenten voor het Fonds is geen lopende zaak want dat is de taak van de Raad van bestuur en die moet nog benoemd worden door een volwaardige regering. Wel publiceerde het Staatsblad al een eerste oproep voor kandidaat-bestuurders.

Vijf mensen werken er nu al voltijds bij het Fonds. In 2010 beschikte het Fonds over 5,385 miljoen Riziv-gelden en dit jaar schreef het Riziv hiervoor 12,507 miljoen in op de begroting.

De Riziv-administratie houdt de ingediende dossiers bij tot het Fonds echt operationeel wordt.

Onze partners