Al 794 Belgen lieten geslacht aanpassen sinds 1993

20/11/15 om 13:45 - Bijgewerkt om 13:43

Tussen januari 1993 en juni 2015 hebben in België 794 personen de officiële registratie van hun geslacht laten veranderen. Dat zegt het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen.

Al 794 Belgen lieten geslacht aanpassen sinds 1993

Naast de Transgender Remembrance Day is er ook een internationale missverkiezing voor transgenders. De Belgische Andrea Van Brugghe (L.) deed begin deze maand mee. © REUTERS

Dat zegt het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen. Dat wijst er vrijdag, naar aanleiding van 'Transgender Remembrance Day', op dat de wet over transseksualiteit dringend moet worden aangepast omdat die voor transgenders in strijd is met de mensenrechten.

Twee derde van de transgenders liet het geslacht aanpassen van man naar vrouw, één derde van vrouw naar man, zegt het instituut. Officiële geslachtsaanpassingen gebeuren op alle leeftijden. Transmannen zijn gemiddeld 32 jaar wanneer ze hun geslachtsaanpassing officieel laten registreren. De gemiddelde leeftijd bij transvrouwen is 49 jaar.

In de leeftijdscategorie jonger dan 25 jaar was er de laatste twee jaar een grote stijging van het aantal transgenders die de overgang maakten van vrouw naar man: van 36 personen in juni 2013, naar 50 in juni 2014, naar 60 personen in juni 2015. In deze jongste categorie was het aantal vrouwen die de overgang maakten naar man groter dan het aantal mannen die de overgang maakten naar vrouw. Dat is de enige leeftijdscategorie waar dit het geval is.

Obstakels

"Transgender personen ondervinden nog dagelijks discriminatie en obstakels bij het doen respecteren van hun rechten", zegt het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen. Het aantal meldingen van transgenders maakte in 2014 bijna 10 procent van alle meldingen bij het instituut uit.

Dat roept daarom op om de wet op transseksualiteit dringend aan te passen en raadt de regering ook aan om een nieuw interfederaal actieplan tegen discriminatie en geweld van transgenders wegens hun geslachtsaanpassing, genderidentiteit of genderexpressie uit te werken. (Belga/MVM)

Onze partners