'Al 60.000 boetes aan werken E40: brengen evenveel op als werken kosten'

09/07/15 om 05:47 - Bijgewerkt om 05:48

In amper twee weken tijd zijn 58.264 bestuurders tegen de lamp gelopen aan de wegenwerken op de E40 richting Gent, tussen Erpe-Mere, Wetteren en Zwijnaarde. Voor middernacht werd gemiddeld om de 6 seconden een auto geflitst.

'Al 60.000 boetes aan werken E40: brengen evenveel op als werken kosten'

Een verkeersopstopping op de E40. © BELGA

Dat melden de kranten van Mediahuis.

Omwille van de werkzaamheden en de versmalde rijstroken mogen automobilisten aan de werken maximaal 70 kilometer per uur rijden. Daar is in richting Gent de trajectcontrole op ingesteld.

Maar de chauffeurs lijken die snelheidsbeperking massaal aan hun laars te lappen. Op een gewone dag, zonder werken, worden er zo'n 500 wagens betrapt op overdreven snelheid, nu zijn dat er dagelijks meer dan 4.000.

Het meeste boetes worden toegekend na de avondspits, wanneer gemiddeld om de 6 seconden een auto wordt geflitst. Tijdens de hittegolf op 1, 2 en 3 juli werd het systeem dan nog eens tijdelijk uitgeschakeld, omdat het oververhit raakte, waardoor enkele duizenden aan een boete ontsnapten. Al de boetes die wel werden geregistreerd, gaan deze week de deur uit.

Kassa

Ruw geschat moeten die de overheid zo'n 4,5 miljoen euro opleveren. Van 50 euro voor wie een beetje te snel reed tot 100 euro voor anderen. Enkele bestuurders haalden maar liefst 140 kilometer per uur. Ter vergelijking: de totale kostprijs van de werken is 5,5 miljoen euro. Dat betekent dat de overheid de investering al bijna terugverdiend heeft, tenminste mocht het boetegeld naar de Vlaamse overheid terugvloeien. De snelheidsbeperking houdt aan tot halverwege volgende week.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners