'Akkoord taalgrens en faciliteitengemeenten historische vergissing'

28/05/10 om 11:20 - Bijgewerkt om 11:20

Dat heeft CDH-voorzitster Joëlle Milquet gezegd tijdens een debat op de RTBF.

'Akkoord taalgrens en faciliteitengemeenten historische vergissing'

© Belga

Voor CDH is er geen taboe om aan de taalgrens te raken en het compromis uit 1963 over de faciliteitengemeenten in vraag te stellen. Dat zegt partijvoorzitster Joëlle Milquet, zo meldt de RTBF.

De Franstalige openbare omroep geeft op haar website een verslag van een debat tussen Milquet en ontslagnemend federaal minister Stefaan De Clerck (CD&V).

De Clerck haalde uit naar de 'L'Union fait la force'-slogan die het CDH in de verkiezingscampagne gebruikt. De ontslagnemende minister van Justitie wees erop dat het confederalisme al sinds 2001 in het partijprogramma van de Vlaamse christendemocraten staat ingeschreven.

Volgens Milquet zijn er echter twee confederalismes: die van de N-VA is verschillend dan die van CD&V, aldus de ontslagnemende vicepremier.

In de eerste versie worden de deelstaten omgevormd tot echte staten, in de tweede versie beperkt men er zich toe de gewesten in plaats van de federale overheid centraal te stellen.

Taalgrens

Milquet verklaart daarop dat er voor CDH geen taboe is om Brussel uit te breiden, aan de taalgrens ('die geen Berlijnse Muur mag worden') te raken of het compromis uit 1963 in vraag te stellen.

In dat jaar werd de taalgrens vastgelegd en werden de faciliteiten aanvaard in zes gemeenten rond Brussel. Milquet noemde dat laatste een 'sociologische vergissing'.

Onze partners