Akkoord staatshervorming doet spanningen in Vlaamse regering opborrelen

10/07/13 om 17:56 - Bijgewerkt om 17:56

Vlaamse meerderheidspartij N-VA zal het akkoord rond de staatshervorming uitvoeren, maar spaart de kritiek niet. Bij CD&V klinkt het dat het 'frustrerend' moet zijn voor N-VA om niets bijgedragen te hebben aan een sterker Vlaanderen.

Akkoord staatshervorming doet spanningen in Vlaamse regering opborrelen

© Belga

Het akkoord over de nieuwe financieringswet en de zesde staatshervorming heeft opnieuw wrijvingen veroorzaakt tussen de coalitiepartners op Vlaams niveau. Meerderheidspartij N-VA herhaalde haar kritiek op het akkoord, maar zal het op Vlaams niveau toch uitvoeren zoals afgesproken. Volgens CD&V-fractieleider Koen Van den Heuvel zijn sommigen, met name de Vlaams-nationalisten, vooral "gefrustreerd" dat het akkoord zonder hen is gesloten.

Zoals verwacht kreeg het bereikte akkoord rond de nieuwe financieringswet van meerderheidspartijen CD&V en SP.A in het Vlaams Parlement niets dan lof. Die partijen hebben het akkoord op federaal niveau mee uitgewerkt. "Vlaanderen zal er alleen maar op vooruit gaan", aldus SP.A-fractieleider Bart Van Malderen.

Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) zei dat de Vlaamse regering de teksten grondig zal bestuderen en dat ze ook zullen besproken worden op het Overlegcomité van 17 juli. Zelf toonde Peeters er zich van overtuigd "dat het zwaartepunt met de zesde staatshervorming in heel belangrijke mate naar de deelstaten verschuift".

CD&V: 'Begrijpelijk dat dit frustrerend is voor N-VA'

N-VA, federaal in de oppositie en Vlaams in de meerderheid, had het bereikte akkoord meteen "een duur 11 juli-cadeau" voor de Vlamingen genoemd. In het Vlaams Parlement herhaalde N-VA-fractieleider Matthias Diependaele dat zijn partij zich "grote zorgen maakt over de financiële implicaties" voor Vlaanderen, maar dat de N-VA het akkoord op Vlaams niveau zal uitvoeren.

Dat leverde meteen kritiek op over "de spreidstand" van N-VA. Maar de scherpste kritiek kwam (opnieuw) van coalitiepartner CD&V. Zo zei fractieleider Koen Van den Heuvel. "Ik begrijp de frustratie van sommigen die heel hun leven ijveren voor een sterke Vlaamse deelstaat. Uiteindelijk wordt dit gerealiseerd en heb u daar niets toe kunnen bijdragen. Dat is inderdaad frustrerend". (Belga/SD)

Onze partners