Akkoord over vervroegde uitstap in onderwijs

11/05/12 om 16:12 - Bijgewerkt om 16:12

De Vlaamse regering heeft samen met de onderwijsvakbonden een akkoord bereikt rond de overgangsmaatregelen voor de vervroegde uitstapregeling (TBS) in het onderwijs.

Akkoord over vervroegde uitstap in onderwijs

© Belga

Leerkrachten die op 1 april 2012 in aanmerking kwamen om op TBS te gaan, maar dat nog niet deden, kunnen dat alsnog doen. Het gaat met andere woorden om onderwijspersoneel dat op 1 april minstens 58 jaar was (of 56 jaar in het geval van het kleuteronderwijs).

Daarnaast is er een regeling voor onderwijspersoneel dat aan de vooravond van hun TBS stond. Concreet zullen kleuteronderwijzers vanaf 54 jaar en ander onderwijspersoneel vanaf 55 nog wel op TBS kunnen rekenen, maar dan aan een verminderd wachtgeld.

De Vlaamse regering besliste in februari om het systeem van terbeschikkingstelling (TBS), de vervroegde uitstapregeling voor leerkrachten, te laten uitdoven. Nu kunnen leraars doorgaans vanaf 60 jaar met pensioen. Via TBS kunnen ze vroeger stoppen, op 58 jaar, en kleuterleiders op 56 jaar. Ze krijgen dan wachtgeld tot ze echt met pensioen gaan.

De maatregel botste op protest van de vakbonden. Die dreigden met stakingen, maar gingen toch opnieuw aan de onderhandelingstafel zitten. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners