Akkoord over verlenging aanhoudingstermijn naar 48 uur: SP.A steunt voorstel Geens

13/07/17 om 11:15 - Bijgewerkt om 11:26

SP.A ondertekende vanmorgen het voorstel van Justitieminister Koen Geens. Belangrijk detail: daarin is expliciet een garantie opgenomen dat de termijn niet via een gewone wet uitbreidbaar is naar 72 uur.

Akkoord over verlenging aanhoudingstermijn naar 48 uur: SP.A steunt voorstel Geens

© Belga

Na heel wat politiek gekrakeel is er dan toch een akkoord over de verlenging van de aanhoudingstermijn: die wordt opgetrokken van 24 naar 48 uur. Gezien het om een grondwetswijziging gaat, was een tweederdemeerderheid in het parlement vereist. Die meerderheid heeft Justitieminister Koen Geens (CD&V) eindelijk op zak, nu SP.A besloten heeft het voorstel te steunen. Logisch, want de socialisten vroegen al anderhalf jaar om een verlenging naar 48 uur.

Sinds de aanslagen in Parijs van november 2015 werd in het parlement gekeken naar een verlenging van de aanhoudingstermijn. Premier Charles Michel (MR) pleitte, onder impuls van grootste regeringspartij N-VA, voor een verlenging naar 72 uur. Voor verschillende partijen in meerderheid én oppositie volstond echter een termijn van 48 uur. Ook experts waren verdeeld: federaal procureur Frédéric van Leeuw vond 48 uur zelfs in terreurzaken voldoende, terwijl Paul Van Tigchelt, topman van het Coördinatieorgaan voor de Dreigingsanalyse (OCAD) het voorstel van Michel steunde.

Delen

We zijn blij dat we vanuit de oppositie échte oplossingen op het terrein mee kunnen steunen, in plaats van symbolen

Meryame Kitir, SP.A

De socialisten hebben zich altijd verzet tegen een verlenging naar 72 uur. Vorige maand nog raakte dat wetsvoorstel nét niet aan voldoende stemmen, al moest de oppositie daarvoor zelfs een hoogzwanger Kamerlid oproepen om te komen stemmen. Sindsdien is er een toenadering geweest tussen CD&V en SP.A, dat vanmorgen het voorstel van Geens ondertekende. Daarin staat expliciet opgenomen dat de termijn later niet via een gewone meerderheid verder opgetrokken kan worden. Met de steun van SP.A - naast die van de meerderheidspartijen én CDH - wordt het voorstel normaliter morgen goedgekeurd in de bevoegde commissie, waarna volgende week de stemming in de plenaire Kamer volgt. Als alle partijen zich aan hun woord houden, is de hervorming daarmee in kannen en kruiken.

Meryame Kitir en Hans Bonte, beiden Kamerleden voor SP.A, zijn verheugd dat er over de grenzen van meerderheid en oppositie een akkoord bereikt werd. 'We zijn vandaag anderhalf jaar verder. Er is veel kostbare tijd verloren door profileringsdrang van sommigen, maar ik ben blij dat er eindelijk een oplossing is,' zegt Hans Bonte.

'We zijn blij dat we vanuit de oppositie échte oplossingen op het terrein mee kunnen steunen, in plaats van symbolen', voegt Kitir toe. 'Daders reizen over heel Europa en handelen vaak niet in hun eentje. Dat maakt dat de overheid en het gerecht afhankelijk zijn van anderstalige informatie. Ook de aanwezigheid van een advocaat of tolk bij elk verhoor is vaak noodzakelijk en zelfs wettelijk verplicht. Dat zorgt voor extradruk op de schouders van onderzoekers die momenteel binnen de 24 uur moeten beslissen of ze de zaak bij de een onderzoeksrechter inleiden. Daarom is een uitbreiding naar 48 uur absoluut wenselijk.'

Bij het kabinet-Geens was niemand beschikbaar voor commentaar.

Onze partners