‘Akkoord over Doel 1 en 2 is nodig voor bevoorradingszekerheid’

Charles Michel en Jan Jambon © Belga Image

Op een persconferentie heeft de regering tekst en uitleg gegeven over het akkoord dat bereikt werd met Electrabel over het langer openhouden van Doel 1 en 2. Volgens premier Michel gaat het om een evenwichtig akkoord, dat ook belangrijk is voor onze sociale zekerheid.

Electrabel betaalt de komende tien jaar 20 miljoen euro per jaar voor het langer openhouden van de kerncentrales Doel 1 en 2. Voor de vier kerncentrales waarvan de levensduur niet werd verlengd (Doel 3 en 4 en Tihange 2 en 3) bedraagt de nucleaire bijdrage volgend jaar 130 miljoen euro. De drie daaropvolgende jaren kan de regering op minstens 150 miljoen euro per jaar aan nucleaire rente rekenen.

De top van de federale regering, Engie-topman Gérard Mestrallet en Electrabel-ceo Philippe Van Troeye waren dinsdagochtend naar de Wetstraat 16 afgezakt om meer tekst en uitleg te geven bij het akkoord dat de regering en de energiebedrijven maandag sloten over de levensduurverlenging van Doel 1 en 2 tot 2025. De 20 miljoen euro per jaar die daar tegenover staat, gaat jaarlijks toegewezen worden aan het energietransitiefonds.

Premier Charles Michel wees op het belang van de bevoorradingszekerheid van ons land en van een juridisch stabiel kader. Beide aspecten zijn van belang om buitenlandse investeerders naar ons land te lokken, maar ook om investeerders hier te houden. Bovendien kan het de investeringen in de energietransitie in ons land versnellen. Tegen 2025 staat immers de volledige uitstap uit kernenergie geprogrammeerd.

Mestrallet kondigde in dat verband aan dat Engie (het vroeger GdF-Suez, het moederbedrijf van Electrabel) de komende tien jaar 4,3 miljard euro in ons land zal investeren, waarvan het overgrote deel buiten de nucleaire sector. Engie is overigens goed voor 18.000 jobs in België. Daarenboven investeert het bedrijf 1,3 miljard euro in Doel 1 en 3 en in Tihange 1, waarvan de vorige regering de levensduur verlengde. Mestrallet heeft de ambitie om van Engie de leider te maken in de energietransitie in ons land. Hij drukte ook de wens uit “een pagina om te draaien en een nieuwe relatie aan te gaan met de overheden van ons land”.

Het akkoord dat maandag werd ondertekend en dinsdag uit de doeken gedaan, slaat voor Michel niet alleen op louter de levensduurverlenging van twee nucleaire centrales. Het gaat om een algemene strategie rond energie, milieu, werkgelegenheid en investeringen. Michel beloofde ook transparantie. De regering zal de conventie ter beschikking stellen van het parlement.

De uitvoering van het akkoord zal volgen op de goedkeuring van een wet, die de bepalingen uit de conventie in wetteksten vertaalt. Intussen worden de juridische geschillen tussen Electrabel en de overheid bevroren. Hoewel het om een belangrijke stap gaat, is de conventie niet de laatste etappe. Michel blikte vooruit naar het energiepact dat de federale regering met de gewesten wil overeenkomen om een goede energiemix voor de toekomst voor te bereiden.

(Belga/JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content