Akkoord over beperking begrotingstekort tot 3,6 procent

17/03/11 om 09:53 - Bijgewerkt om 09:53

Het globale resultaat is 0,5 procent beter dan voorzien in het Europees stabiliteitsprogramma.

Akkoord over beperking begrotingstekort tot 3,6 procent

© Julien Warnand/Belga

Het kernkabinet is het eens geraakt om het begrotingstekort dit jaar terug te dringen tot 3,6 procent van het bruto binnenlands product (bbp).

Volgens aftredend premier Yves Leterme (CD&V) liggen alle elementen op tafel om tot een akkoord te komen, maar komen donderdag en vrijdag nog werkgroepen samen om alles uit te pluizen. Vrijdag of maandag wordt alles in een definitieve plooi gelegd.

Zowat 3,1 procent is voor de federale overheid, de rest voor de deelstaten en de lokale overheden. Het globale resultaat is 0,5 procent beter dan voorzien in het Europees stabiliteitsprogramma en 0,1 procent beter dan wat de Hoge Raad voor Financiën voorstelde.

Fiscale meevallers

De regering diende daarvoor 2,3 miljoen euro te vinden. De 3,6 procent wordt vooral gehaald door een miljard euro extra fiscale en niet-fiscale inkomsten, zoals de dividenden van de overheidsbedrijven, de participatie in en hulp aan de banken en de opheffing van het bankgeheim.

Daarnaast dalen de primaire uitgaven, onder meer door zes maanden met voorlopige twaalfden te werken. Aan het systeem van de notionele-interestaftrek zou volgens minister van Financiën Didier Reynders (MR) niet worden geraakt.

De nucleaire rente die de producenten van kernenergie moeten ophoesten, blijft voorlopig 250 miljoen euro bedragen. De regering wacht eerst nog op een rapport van de Nationale Bank vooraleer dat te wijzigen.

Onze partners