Akkoord over auteursrechten muziek op het werk

Zelfstandigen en kleine ondernemingen met maximaal acht werknemers zijn vrijgesteld. De regeling geldt vanaf oktober.

De auteursrechtenvereniging Sabam en de werkgeversorganisaties hebben maandag een akkoord bereikt over het betalen van auteursrechten voor het spelen van muziek op de werkvloer. Zelfstandigen en bedrijven tot en met acht werknemers zijn vrijgesteld van betalingen.

Half augustus sloten Sabam en het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) een akkoord over auteursrechten die moeten betaald worden als er muziek gespeeld wordt op de werkvloer, op kantoor, in de refter of op een bedrijfsfeestje.

Maar de regeling leidde tot felle kritiek, onder meer van de ondernemersorganisatie Unizo en van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ).

Daarop werd beslist het akkoord voorlopig in de koelkast te zetten in afwachting van verder overleg.

Sabam voerde dat overleg niet alleen met het VBO, maar met verschillende werkgeversorganisaties. Het ging om Unizo, het LVZ, FNUCM en het NSZ. Ook de beheersmaatschappij voor de muziekproducenten SIMIM werd bij de besprekingen betrokken.

Vrijstellingen

Dat leidde maandag tot een akkoord dat bepaalt dat zelfstandigen en kleine ondernemingen tot en met acht werknemers zijn vrijgesteld van bijdragen.

Daardoor zouden 171.000 ondernemingen, of 77 procent van alle bedrijven, zijn vrijgesteld.

Middelgrote en grote ondernemingen moeten wel betalen. Zo zal een onderneming met 50 werknemers 691,43 euro per jaar moeten betalen voor muziekgebruik.

Voor hele grote ondernemingen is er een plafond van 10.000 euro voor SABAM en 5.000 euro voor SIMIM. De tarieven zullen voor vier jaar gelden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content