Akkoord met Brusselse taxisector goedgekeurd

26/08/10 om 19:52 - Bijgewerkt om 19:52

De tarieven binnen Brussel worden op hetzelfde niveau gebracht als in de randgemeenten. Ook de dienstverlening wordt verbeterd.

De Brusselse regering heeft donderdag het akkoord goedgekeurd dat minister van Vervoer Brigitte Grouwels (CD&V) had bereikt met de taxisector. Grouwels wil met dat akkoord zowel de rendabiliteit van de sector als de dienstverlening voor de klanten verbeteren.

Grouwels bereikte het akkoord met de sector op 29 juli. Het voorziet onder meer dat het tarief I (voor taxi ritten binnen het Brussels hoofdstedelijk gewest) wordt opgetrokken van 1,35 euro naar 1,5 euro per kilometer.

Tarief II (ritten met een bestemming buiten het Brussels gewest) blijft onveranderd op 2,70 euro per kilometer. Voorts verhoogt het wachtgeld van 25 euro naar 30 euro per uur. De nieuwe tarieven gaan in op 1 september 2010.

Daarnaast worden de tarieven voortaan jaarlijks geïndexeerd, net zoals het geval is met de tarieven van de Brusselse openbaar vervoersmaatschappij MIVB.

Dienstverlening

Naast de tariefaanpassing maakte Grouwels met de taxisector ook afspraken over een verdere verbetering van de dienstverlening.

Zo zal er tegen 1 januari 2011 een gedragscode voor de taxisector worden uitgewerkt, komen er aangepaste taalopleidingen voor de taxichauffeurs en zullen Brusselse taxi's zichtbaarder gemaakt worden.

Andere maatregelen zijn een verhoogde mobiliteit (bijvoorbeeld door busbanen ook open te stellen voor de taxi's), meer aandacht voor ecovriendelijke voertuigen en de invoering van nieuwe digitale taximeters om essentiële informatie over de rit af te drukken voor de klant. Grouwels kondigt ook verhoogde controles tegen misbruiken binnen de sector aan.

Onze partners