Akkoord in de maak, spoorbonden 'gaan niet uit van een staking'

08/06/16 om 17:00 - Bijgewerkt om 17:22

Het lijkt erop dat er een akkoord in de maak is tussen spoordirecties en vakbonden over het kredietdagendossier.

Akkoord in de maak, spoorbonden 'gaan niet uit van een staking'

© Belga

Er ligt een menu aan voorstellen op tafel. Het is nu zaak die in elkaar te schuiven tot een voor alle partijen aanvaardbaar compromis. Dat was de teneur bij de spoorbonden na afloop van een nieuwe vergadering met de directies over het kredietdagenconflict.

Donderdag om 12.00 uur is een nieuwe ontmoeting gepland.

Stakingsaanzegging

Zowel Luc Piens van de christelijke als Ludo Sempels van de socialistische vakbond klonk na de bijeenkomst vrij optimistisch. 'We zijn altijd bezig met het zoeken naar oplossingen. We gaan niet uit van een staking', stelden ze.

'We moeten deze week een oplossing hebben', voegde Sempels wel toe. Op de achtergrond is er immers de stakingsaanzegging die door de socialistische bond werd ingediend (met mogelijke staking vanaf 12 juni). Daarover moet er snel duidelijkheid komen, voor treinreizigers en spoorpersoneel.

Ook Serge Piteljon van de Franstalige vleugel van de socialistische bond klonk voorzichtig positief. Hij sprak zelfs van de mogelijkheid dat er donderdag een 'verdedigbaar akkoord' uit de bus zou komen. Vrijdag legt de socialistische spoorbond de stand van zaken voor op een nationaal uitvoerend bureau.

Op tafel liggen onder meer voorstellen over een andere berekening van de kredietdagen (compensatiedagen omdat het spoorpersoneel langer werkt dan de officiële arbeidstijd van 36 uur) en over een herformulering van de sancties die de wilde stakers kregen. Die wilde staking brak uit nadat duidelijk was geworden dat de spoordirectie het aantal kredietdagen wilde verminderen. (Belga/KVDA)

Onze partners