Akkoord in de maak over invoering toelatingsproef voor artsen in Franstalig Begië

07/09/16 om 10:17 - Bijgewerkt om 10:17

Er zou een oplossing in de maak zijn voor de al vele jaren aanslepende discussie over de artsenquota in Franstalig België.

Akkoord in de maak over invoering toelatingsproef voor artsen in Franstalig Begië

© Belga

Volgens La Libre Belgique zouden minister van Hoger Onderwijs Jean-Claude Marcourt en federaal minister van Volksgezondheid Maggie De Block aan een akkoord werken waarbij de Franse gemeenschap een toelatingsexamen voor artsen invoert, in ruil voor de garantie van een RIZIV-nummer voor alle huidige studenten geneeskunde.

In juni laaide de discussie weer op toen De Block de door de planningscommissie voorgestelde nieuwe verdeelsleutel tussen Vlamingen en Franstaligen overnam. De RIZIV-nummers die elk jaar worden uitgedeeld, zouden voortaan via een 56,5/43,5-sleutel worden toegekend. In het voorstel zit ook een mechanisme om het historisch opgebouwde overschot aan Franstalige artsen weg te werken.

Goede samenwerking

Dat De Block bereid is te raken aan de traditionele 60/40-verdeelsleutel leidde in Vlaanderen tot heel wat weerstand. Intussen gaan de gesprekken tussen De Block en Marcourt verder. Volgens La Libre, die anonieme bronnen citeert, zouden de twee ministers goed samenwerken en "afgestapt zijn van hun steriele pingpongspel".

Marcourt zou bereid zijn te praten over een toelatingsproef, zoals die in Vlaanderen bestaat, of zelfs een proef aan het begin van de opleiding. In ruil zou de PS'er wel eisen dat aan de Franstaligen voldoende RIZIV-nummers worden toegekend om alle huidige geneeskundestudenten uit de onzekerheid te halen. "Dat zou dus de deal zijn die nu op tafel ligt: een toelatingsproef in ruil voor voldoende RIZIV-nummers", vat de krant samen.

De woordvoerster van De Block zegt aan Belga dat de gesprekken met Marcourt nog lopen en dat het om complexe materie gaat. Op de inhoud van het krantenbericht gaat ze niet in. (Belga/TE)

Onze partners