Akkoord BHV: ‘Stap naar meer vreedzaam samenleven’

© Image Globe/ERIC LALMAND

“Ik hoop dat dit een stap is naar een meer vreedzaam samenleven tussen Franstaligen en Vlamingen in de streek”, reageert staatssecretaris Servais Verherstraeten op het akkoord over de BHV-voorstellen.

Het Uitvoeringscomité voor Institutionele Hervormingen, dat bestaat uit vertegenwoordigers van de acht partijen die het vorig jaar eens raakten over een communautair akkoord, raakte het eens over de vertaling van de eerste sekwentie van dat akkoord in concrete wetteksten. Het gaat om de voorstellen rond de splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde en de gelieerde communautaire dossiers.

Vreedzaam samenleven

Er kwamen uiteindelijk meer vergaderingen dan verwacht aan te pas. Dat komt omdat er een pak werk op tafel lag, maar ook omdat het om “overgevoelige materie” gaat, sprak Verherstraeten op radio 1. Het is nu wachten op het advies van de Raad van State. “Het is logisch dat zulke belangrijke voorstellen worden bekeken op hun juridische merites en dat we ze waar het absoluut noodzakelijk is zullen aanpassen”, aldus destaatssecretaris.

Verherstraeten hoopt dat de verkiezingen in de streek in een “serene sfeer” kunnen verlopen en dat de verschillende gemeenten “in alle wijsheid” een kandidaat-burgemeester naar voren schuiven. “Ik hoop dat het een stap is naar een meer vreedzaam samenleven tussen Franstaligen en Vlamingen in de streek”, aldus Verherstraeten.

‘We ruiken Oudenaarde’

De staatssecretaris meent ook dat zowel Franstaligen als Vlamingen moed hebben getoond bij de totstandkoming van het akkoord. Ook oppositiepartijen Groen en Ecolo, die mee het akkoord sloten, “tonen hun enorme verantwoordelijkheid”.

‘Met de herziening van artikel 195 van de Grondwet hebben we de Taaienberg gehad, nu ligt de Kwaremont achter de rug, we ruiken Oudenaarde’, aldus Verherstraeten die zich blijkbaar opmaakt voor de komende Ronde van Vlaanderen. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content