Aken stapt naar Raad van State om stillegging Tihange 2 te verkrijgen

02/02/16 om 22:54 - Bijgewerkt om 22:58

De stadsregio Aken heeft dinsdagavond, in een bijzondere raadszitting, unaniem beslist om naar de (Belgische) Raad van State te stappen tegen de heropstart van Tihange 2. Enkele gemeenten in Nederland en Duitsland sluiten zich bij de klacht van Aken aan.

Aken stapt naar Raad van State om stillegging Tihange 2 te verkrijgen

Tihange © Belga

'Scheurtjescentrale' Tihange 2 werd zoals bekend in maart 2014 uit veiligheidsoverwegingen stilgelegd, en in december 2015 weer opgestart. De Duitsers halen aan dat de heropstart gebeurde ondanks de blijvende aanwezigheid van scheurtjes. Er volgt ook een tweede klacht bij een Brusselse rechtbank om de stillegging te vragen van de nucleaire reactor in kwestie.

Bovendien wil de stadsregio zich ook aansluiten bij een klacht van Greenpeace België tegen Tihange 1, deelde het hoofd van de stadsregio, Helmut Etschenberg, mee. Greenpeace zou dan weer bereid zijn om zich aan te sluiten bij de stad Aken en haar tien geassocieerde gemeenten. De mogelijkheden daarvoor worden nog onderzocht.

Vier Nederlandse gemeenten, waaronder Maastricht, en vijf Landkreise in Noordrijn-Westfalen en Rijnland-Pfalz hebben zich al bij Aken aangesloten.

Kruiselings inspecteren

Eerder op de dag had Oliver Paasch, minister-president van de Duitstalige Gemeenschap, laten weten zich niet te zullen aansluiten bij een klacht van de regio Aken in het dossier van de Belgische kerncentrales.

Maandag was de Duitse Milieuminister Barbara Hendricks nog België. Zij kwam met minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon en Energieminsiter Marie-Christine Marghem overeen dat België en Duitsland kruiselingse inspecties gaan organiseren van elkaars kerncentrales.

(Belga/RR)

Onze partners