Ahmet Koç wordt uit de SP.A gezet

26/08/16 om 14:25 - Bijgewerkt om 14:30

Ahmet Koç, Limburgs provincieraadslid uit Beringen, wordt uit de SP.A gezet nadat hij na de mislukte staatsgreep in Turkije een pittige boodschap op zijn Facebookpagina plaatste.

Ahmet Koç wordt uit de SP.A gezet

Ahmet Koç © Belga

Ahmet Koç is vrijdag uit de SP.A gezet. Volgens de tuchtcommissie van de partij stroken zijn uitspraken en houding niet meer met de partijlijn.

Koç had kort na de staatsgreep in Turkije het volgende op zijn Facebookpagina geplaatst.

"Allah, bescherm ons tegen de landverraders. Mensen kom in opstand, verenig u, geef hen geen kansen." Wat later maakten tientallen Turken in Beringen zich klaar om een gebouw te slopen dat gelinkt wordt aan een Gülenistische organisatie. Koç ontkende dat hij iets te maken had met die opstootjes.

De partij laat nu weten dat Koç moet vertrekken.

Turkse SP.A-politici steunen Koç

Een tiental SP.A-mandatarissen van Turkse afkomst schreef afgelopen week nog een forse brief naar SP.A-voorzitter John Crombez. Daarin maakten ze duidelijk dat als provincieraadslid Ahmet Koç uit de partij wordt gezet, zij ook hun conclusies trekken.

De tuchtcommissie is slechts "de druppel" van wat ze Crombez en de partijleiding verwijten. De Turkse SP.A'ers verwijzen in hun brief onder meer naar het hoofddoekenverbod dat Patrick Janssens als burgemeester van Antwerpen invoerde, maar ook naar de erkenning door het parlement van de Armeense genocide, die ze de "gebeurtenissen van 1915" noemen. Wat hen ook dwarszit is de toelating die PKK kreeg om te demonstreren in Brussel zonder dat de partij daar op reageerde, en ze zijn niet te spreken over de manier waarop de partij omgaat met de mislukte staatsgreep. Ze missen empathie en medeleven voor de slachtoffers en verwijten Crombez zelfs dat hij de staatsgreep niet zou hebben afgekeurd. Al die feiten maken het voor hen onmogelijk om de partij te verdedigen bij hun achterban. (TE)

Onze partners