Agentschap voor Natuur en Bos nuanceert grootteorde van ontbossing in Vlaanderen

. © Getty Images/iStockphoto

‘Bij ruim twee derde van de aanvragen die we krijgen voor wat genoemd wordt ‘een ontheffing van het verbod tot ontbossing’, kunnen wij niet weigeren.’ Dat zegt Marie-Laure Vanwanseele, woordvoerster van het Agentschap voor Natuur en Bos.

Vanwanseele reageert daarmee op de berichten in de media dat kapvergunningen voor bomen in Vlaanderen al te vaak zouden worden toegekend. Vlaams parlementslid Elisabeth Meuleman van Groen had daarover zondag haar beklag gedaan in de krant De Zondag.

‘Bij die twee derde van de aanvragen gaat het om een aanvraag in een woon- of industriegebied, en die kunnen wij niet weigeren’, aldus Vanwanseele. ‘Bij een derde gaat het om bomen in een recreatieve zone of landbouwgebied, en daar kunnen we weigeren, wanneer uit onderzoek blijkt dat het om waardevolle bomen gaat.’

Het woord ‘ontbossing’ moet volgens de woordvoerster van Natuur en Bos genuanceerd worden. ‘Het komt erop neer dat we juridisch van een bos spreken van zodra er een rij van drie bomen op drie voorkomen. Vanaf dan heb je een ontheffing nodig, dus het gaat inderdaad in heel wat dossiers over kleinere snippers en niet over grote boscomplexen.’

De 583 kapvergunningen per jaar waarover Meuleman het heeft, slaan volgens de woordvoerster van Natuur en Bos op hooguit 300 hectare grond.

Ook minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) is niet opgezet met de kritiek van Groen. Schauvliege zelf zit op een VN-klimaatbijeenkomst in Nairobi, maar laat via haar kabinet weten dat de kritiek haaks staat op wat bosexperts eerder deze week nog in het parlement zijn komen vertellen, namelijk dat de bosoppervlakte in Vlaanderen al jaren stabiel is.

Partner Content