Agenten neergeschoten in Dallas - Amerikanen trekken de straat op en vragen gerechtigheid voor slachtoffers politiegeweld

09/07/16 om 09:42 - Bijgewerkt om 09:42

Bron: Belga

(Belga) Vrijdagavond laat hebben in verschillende Amerikaanse steden opnieuw protestmarsen plaatsgevonden van burgers die gerechtigheid vragen voor de Afro-Amerikaanse slachtoffers van politiegeweld. Een dag eerder werden op een gelijkaardige manifestatie in Dallas vijf politieagenten neergeschoten.

Duizenden aanhangers van de Black Lives Matter-beweging verstoorden het verkeer in de zuidelijke stad Atlanta. Ook in New York City (op Times Square), Washington en San Francisco trokken mensen de straat op. In New Orleans hielden manifestanten een 'die in' voor het hoofdkantoor van de plaatselijke politie. De autoriteiten waren op hun hoede voor eventuele copycats na de aanslag op politieagenten in Dallas donderdagavond. Een sluipschutter vuurde er op agenten die een Black Lives Matters-mars in goede banen trachten te leiden. Micah Xavier Johnson (25), een ex-militair, doodde vijf agenten en verwondde zeven andere agenten en twee omstaanders. Johnson overleefde de daaropvolgende politieactie niet, maar vertelde agenten wel nog dat hij handelde uit wraak voor de Afro-Amerikaanse burgers die om het leven kwamen door politiekogels. Deze week nog werden in Baton Rouge (Louisiana) en Minneapolis (Minnesota) twee zwarte mannen doodgeschoten. Beelden van die twee incidenten zorgden zowel in de VS als daarbuiten voor emotionele reacties. In Dallas zelf vond vrijdagavond een herdenkingsplechtigheid plaats voor de slachtoffers van de schietpartij van een dag eerder. Honderden mensen waren bij de dienst aanwezig. "Je kunt zwart zijn en toch van de politie houden", sprak priester Bryan Carter. (Belga)

Onze partners