Agenten mogen wapen dragen tijdens nationaal defilé

14/07/17 om 16:54 - Bijgewerkt om 16:54

Bron: Belga

'Mocht er zich een situatie voordoen, kan de politie optreden zoals dat verwacht wordt van een politieambtenaar'; aldus de vakbonden.

Agenten mogen wapen dragen tijdens nationaal defilé

© Belga

De agenten die deelnemen aan het defilé op de nationale feestdag, zullen hun dienstwapen dragen 'in dezelfde staat als wanneer ze patrouilleren'. Dat zegt woordvoerder Peter De Waele van de federale politie. Secretaris Jan Adam van vakbond ACV Politie bevestigt dat de agenten 'hun job kunnen uitvoeren zoals dat hoort'.

'De agenten hebben hun wapen mee zoals wanneer ze patrouilleren op straat, tijdens hun normale dienstuitvoering', zei De Waele. Dat is beslist 'in samenspraak met de protocoldienst', zei hij nog.

Op 12 juli was er een hoog overlegcomité met de vakbonden, waarbij hun vraag dus werd ingewilligd, zegt de woordvoerder. ACV-secretaris Jan Adam bevestigt dat. Volgens hem betekent dit dat de agenten 'hun job kunnen uitvoeren zoals dat hoort'.

'Mocht er zich een situatie voordoen, kunnen zij dus optreden zoals dat verwacht wordt van een politieambtenaar', zegt hij.

Vrijdag had Het Nieuwsblad bericht dat de agenten die deelnemen aan het defilé, een dienstwapen willen kunnen dragen dat munitie bevat. De vakbonden eisen dat het protocol daarover wordt aan­gepast, stond in de krant.

'Stel je voor dat er iets gebeurt tijdens het defilé, dan zouden de 120 agenten die er te voet aan deelnemen machteloos staan, terwijl het hele land toekijkt. De schade aan het imago van de politie zou enorm zijn', aldus ACV-secretaris Stéphane Deldicque in de krant.

Het protocol dat het traditionele defilé van leger, ­politie en hulpdiensten regelt, bepaalt dat alle politiemensen hun dienstwapen ook in de parade mogen dragen. Maar terwijl de agenten die gemotoriseerd zijn, ook ­munitie bijhebben, moeten hun collega's te voet verplicht alle kogels in het commissariaat achterlaten.

Onze partners