Afvalverbrandings­ovens: Tommelein wil af van subsidiëring met groenestroomcertificaten

Bart Tommelein © belga

Sinds 2004 zijn voor minstens 250 miljoen euro aan groenestroomcertificaten uitgereikt aan huisvuilverbrandingsovens, berekende VRT Nieuws woensdag. Maar veel experts beschouwen dat niet als een duurzame energiebron. Vlaams minister

Die afvalverbrandingsovens krijgen certificaten omdat er tijdens de verbranding ook elektriciteit wordt gemaakt. En de Vlamingen betalen ervoor via hun elektriciteitsfactuur.

Bij de verbranding van huisvuilafval komt er hitte vrij waarmee elektriciteit wordt opgewekt. Sinds tien jaar krijgen afvalverbrandingsovens hier groenestroomcertificaten voor.

Een zeer interessante financieringsbron aangezien de Vlaamse overheid de helft van het afval als groen beschouwt.

Voor de Vlaamse overheid heeft dit als voordeel dat ze aan Europa kan zeggen dat ze veel hernieuwbare energie heeft. De consument betaalt er wel voor via de elektriciteitsfactuur.

Hoe groener de afvalverbranding, hoe meer groenestroomcertificaten, hoe meer de verbruiker betaalt.

Niet iedereen is overtuigd van de duurzaamheid van deze energiebron. De meeste Europese landen geven daarom geen steun, en ook Wallonië doet dat niet. In Vlaanderen staat de teller intussen op 250 miljoen euro, en het bedrag zal tot in 2019 verder oplopen.

‘Waar ik kan zal ik dus dergelijke ondersteuning van verbrandingsovens vermijden’, stelt Vlaams minitster voor Energie Bart Tommelein in een reactie op Radio 1.

‘Ik ben als minister van Energie vastbesloten om aan dergelijke zaken in de toekomst een eind te maken’, zegt hij.

Tommelein zegt de situatie nauwlettend in het oog te houden, en wil waar het kan afgesloten contracten niet verlengen. De laatste contracten lopen af in 2020.

(Belga/JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content