Aftreden brengt op: de hoogste politieke exitpremies

28/11/12 om 09:30 - Bijgewerkt om 09:30

Nu voormalig senator Marleen Temmerman (SP.A) heeft aangekondigd dat ze haar exitvergoeding aan een goed doel schenkt, laait de discussie weer op. Een overzicht van de huidige regeling.

Aftreden brengt op: de hoogste politieke exitpremies

© Belga

Kamer en Senaat: 108.004,68 euro

Is de bruto-uittredingsvergoeding voor een Kamerlid of senator na één volledige ambtstermijn (vier jaar). Het bedrag staat gelijk aan een jaarloon maar wordt zwaarder belast. Per extra jaar hebben Kamerleden en senatoren recht op een bijkomende vergoeding ter waarde van twee maandsalarissen.

Vlaams parlement: 108.008,29 euro

Is de bruto-exitvergoeding voor een Vlaams Parlementslid na één volledige regeerperiode (vier jaar). De som is volledig belastbaar. De vergoeding staat gelijk aan 128 procent van een brutojaarloon. Per extra parlementsjaar komen daar nog eens twee brutomaandlonen bij. De exitvergoeding kan maximaal gedurende vier jaar uitgekeerd worden.

Burgemeester van een grote stad: 40.424,80 euro*

Is vanaf 2019 de bruto-exitvergoeding voor een burgemeester van een grote Vlaamse stad (meer dan 150.000 inwoners). Voor elk jaar dat ze burgemeester waren, krijgen ze een maand vergoeding. De nieuwe regeling geldt alleen voor burgervaders die geen ander uitvoerend mandaat of beroepsinkomsten hebben.

Schepenen: 75 %

Net als hun loon bedraagt de exitvergoeding voor schepenen 75 procent van die van de burgemeester.

0,00 euro

Parlementsleden hebben niet altijd recht op een vergoeding. Als ze hun zitje verlaten om provinciegouverneur, ambassadeur, minister, staatssecretaris, lid van het Grondwettelijk Hof of lid van het provinciecollege te worden, hebben ze geen recht op hun uittredingsvergoeding.

*Nieuwe regeling, komt pas in werking vanaf 2019. Momenteel is er voor aftredende burgemeesters en schepenen geen exitvergoeding.

Lees meer over:

Onze partners