Afscheid in mineur en zonder dankwoord voor Patrick Janssens

17/12/12 om 23:42 - Bijgewerkt om 23:42

De Antwerpse burgemeester Patrick Janssens heeft afscheid in mineur genomen. Hij vertrok zonder commentaar na zijn laatste gemeenteraadszitting. Op zijn uitdrukkelijk verzoek waren er ook geen woorden van dank.

Op het Schoon Verdiep in het Antwerpse stadhuis heeft de laatste gemeenteraad van het jaar plaatsgevonden, meteen ook de laatste van Patrick Janssens (SP.A) als burgemeester.

Op Janssens' eigen uitdrukkelijk verzoek nam niemand het woord om een woord van dank te uiten rond zijn bijna tien jaar durend Antwerps burgemeesterschap. Janssens zelf verliet meteen na afloop van de raadszitting de zaal, zonder verdere commentaar.

Weinig animo

Net zoals de voorbije twee gemeenteraden - die eveneens na de verkiezingen van 14 oktober vielen - stond er maar weinig van belang meer op de agenda, aangezien het uittredende stadsbestuur in lopende zaken verkeert tot de nieuwe coalitie van N-VA, CD&V en Open Vld het begin januari overneemt.

Enkel een paar interpellaties over het conflict rond het kwijtschelden van enkele hoge boetes in de Antwerpse havenwereld en de evolutie van het aantal woninginbraken zorgden voor wat animo.

Over die laatste tussenkomst, vanwege Vlaams Belanger Wim Wienen, zei Janssens kort dat hij het eigenaardig vond dat een dergelijk onderwerp de laatste interpellatie zou worden die aan hem als burgemeester gericht werd. "Er is immers nog zo veel dat ik zou willen doen", aldus Janssens, die zich er op het einde van de zitting toe beperkte om alle aanwezigen een prettig eindejaar te wensen.

Oppositieraadslid Filip Dewinter (Vlaams Belang) vindt dat Janssens 'met de staart tussen de benen' vertrokken is. 'Dat is spijtig. Ik heb altijd respect gehad voor wat hij deed. Dit laat een wrang gevoel na.'

De Wever officieel voorgedragen

Bart De Wever (N-VA) is intussen officieel voorgedragen om Janssens op te volgen als burgemeester. Hij legt allicht in de loop van de kerstvakantie de eed af bij de gouverneur. (Belga/TV/EE)

Onze partners