Afschakelplan: 'Leveranciers ontlopen verantwoordelijkheid, particulieren draaien op voor kosten'

13/09/14 om 11:08 - Bijgewerkt om 11:08

Er komt protest van de gemeenten tegen het afschakelplan. 'De sector kan zijn verantwoordelijkheid ontvluchten en de lokale besturen en de particulieren draaien op voor de kosten.'

Afschakelplan: 'Leveranciers ontlopen verantwoordelijkheid, particulieren draaien op voor kosten'

© Belga

Burgemeester Guido Vaganée (N-VA) van Bonheiden wil de leveranciers laten opdraaien voor de kosten van een eventueel afschakelplan. Dat meldt Gazet van Antwerpen.

Vaganée vindt dat de energiesector er goedkoop vanaf komt zoals het afschakelplan er momenteel bijligt. In geval van een eventuele stroompanne zou Bonheiden op eigen kosten een crisiscel moeten bemannen. "Dankzij drie onnozele koninklijke besluitjes kan de sector zijn verantwoordelijkheid ontvluchten en draaien de lokale besturen en de particulieren op voor de kosten", zegt hij. "Via een motie die we voorleggen aan de gemeenteraad willen we de verantwoordelijkheid voor de gevolgen van een eventueel afschakelplan bij de stroomleveranciers leggen. We willen ook een signaal geven aan de hogere overheid", aldus Vaganée, die zijn Antwerpse collega-burgemeesters oproept hetzelfde te doen.

Volgens de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten vragen ook andere burgemeesters zich af wie de factuur moet betalen, al is de oproep vanuit Bonheiden de concreetste tot hiertoe, luidt het. Antwerps gouverneur Cathy Berx (CD&V) heeft bedenkingen en vindt een dergelijke oproep gevaarlijk.

Lees meer over:

Onze partners