‘Afschaffing examen kinesitherapie is generaal pardon voor Franstalig gedrag’ (N-VA)

De beslissing van de ministerraad om het examen kinesitherapie af te schaffen is volgens senator Louis Ide (N-VA) een ‘generaal pardon voor onverantwoord Franstalig gedrag.’

De ministerraad heeft beslist het vergelijkend examen kinesitherapie in zijn huidige vorm op te heffen. Alle kine’s die dit jaar hun diploma haalden, zullen daardoor een definitief Riziv-nummer krijgen, waardoor ze een zelfstandige activiteit kunnen starten.

De 200 Franstalige kine’s die een voorlopig nummer kregen omdat ze in 2011 en 2012 niet geselecteerd werden voor het examen, krijgen eveneens een definitief nummer. Dat heeft minister van Sociale Zaken Laurette Onkelinx (PS) bekendgemaakt na afloop van de ministerraad.

In juni 2012 besliste de regering al de voorlopige Riziv-nummers te verlengen van de kinesitherapeuten die zich sinds juni 2010 als zelfstandige aan de slag waren. De nieuwe beslissing sluit aan bij het advies van de Planningcommissie om de selectieproef in zijn huidige vorm af te schaffen en een ander systeem uit te dokteren. Dat moet andere richtingen bevorderen waarin ook nood is aan kine’s, zoals in de geriatrie.

Concreet zal het vergelijkend examen in 2013 dus niet plaatsvinden en zullen alle kine’s die dit jaar hun diploma halen, een definitief Riziv-nummer krijgen. Samen met de beslissing om de 200 kine’s met een tijdelijk nummer ook een definitief nummer te geven, is er “eindelijk een definitieve regeling voor alle kine’s die zich in onzekerheid bevonden over de voortzetting of opstart van hun zelfstandige activiteit”, aldus Onkelinx.

‘Vlaamse kine’s beknot in beroepsuitoefening’

Volgens senator Louis Ide (N-VA) is de afschaffing van het vergelijkend examen kinesitherapie een generaal pardon voor onverantwoord Franstalig gedrag.

“De opleiding duurt in Vlaanderen 5 jaar en er zijn bijzondere bekwaamheden. In Franstalig België moddert men aan, er zijn nog 4-jarige opleidingen en doordat er nooit beperkt werd, zullen er veel te veel Franstalige kinesitherapeuten zijn”, zegt Ide. “Dit teveel kost nu al 10.000.000 euro, een rekening die ook Vlaanderen betaalt.”

Ide werkte in 2008 al een wetsvoorstel uit om het examen af te schaffen, maar hij neemt het niet dat de Vlaamse kine’s de voorbije jaren beknot werden in hun beroepsuitoefening. “Toen er plots te veel Franstalige kinesitherapeuten afstudeerden hield Onkelinx geen rekening met het examen en mochten alle Franstalige kinesitherapeuten, in tegenstelling tot de Vlaamse kinesitherapeuten, aan de slag.” (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content