Afghaanse asielzoekers moeten gebouw in Sint-Gillis verlaten

05/10/13 om 22:16 - Bijgewerkt om 22:16

Een honderdtal Afghaanse asielzoekers die sinds vrijdag in een gebouw in Sint-Gillis verblijven, hebben te horen gekregen dat ze daar maandag opnieuw weg moeten.

Afghaanse asielzoekers moeten gebouw in Sint-Gillis verlaten

© Belga

Volgens Lionel Kesenne, woordvoerder van burgemeester Charles Picqué (PS), werd de beslissing genomen na een bezoek van de gezondheidsinspectie. De inspecteur merkte op dat in het gebouw - een voormalig laboratorium - gasflessen en andere gevaarlijke producten aanwezig waren, die nu uit voorzorg verwijderd werden.

De burgemeester besliste daarna dat hij de bezetting van het gebouw slechts tot maandag zal tolereren. "Charles Picqué heeft de federale staat ook gevraagd om zijn verantwoordelijkheid te nemen en het probleem op te lossen. Want het is onaanvaardbaar dat dit probleem ten laste van de gemeenten is", verklaarde woordvoerder Lionel Kesenne.

De Afghaanse asielzoekers die op 26 september uit hun gekraakte woning in Elsene zijn gezet, hadden tijdelijk onderdak gevonden in een verlaten gebouw in Sint-Gillis. Van de eigenaar mochten ze tot donderdag 10 oktober blijven. Verschillende hulporganisaties drongen er bij de Brusselse staatssecretaris voor Huisvesting Christo Doulkeridis op aan dat hij de eigenaar van het gebouw moest overtuigen, in te stemmen met het tijdelijke verblijf van de Afghanen in het gebouw. Ecotack, de eigenaar van het gebouw, gaf de toestemming.

(Belga/BO)

Lees meer over:

Onze partners