Afghaan die dwangsom afdwong opgesloten in gesloten centrum

09/12/15 om 20:00 - Bijgewerkt om 20:00

De Afghaanse asielzoeker die dinsdag een dwangsom afdwong van 125 euro per dag dat hij geen opvangplaats kreeg in België, wordt in een gesloten opvangcentrum opgesloten. Dat heeft de Dienst Vreemdelingenzaken woensdagavond beslist, meldt staatssecretaris Theo Francken. Bedoeling is hem naar Duitsland terug te sturen.

Afghaan die dwangsom afdwong opgesloten in gesloten centrum

© Belga

Na de beslissing van het Brusselse arbeidshof liet de Afghaanse jongeman zich woensdagnamiddag registreren bij DVZ. Bij die registratie bleek niet alleen dat het toch om een meerderjarige gaat, geboren in 1996, maar werden ook meer details duidelijk over zijn reis naar België.

Zo bleek volgens het kabinet-Francken uit de verklaringen van de man dat hij in Duitsland al vingerafdrukken liet afnemen en een tijdlang in opvangcentra in Leipzig en München doorbracht. Eerder was hij ook minstens al in de EU-lidstaten Griekenland en Oostenrijk gepasseerd. "De gegevens die voortkomen uit zijn eigen verklaringen waren voor de Dienst Vreemdelingenzaken voldoende om een overnameverzoek te sturen naar Duitsland", verduidelijkt Franckens woordvoerster.

"Omdat er bovendien een grote kans bestond dat hij niet zou wachten op de uitkomst van het overnameverzoek, gezien ook het feit dat hij al meermaals doorreisde naar andere EU-landen, besloot DVZ hem in een gesloten opvangcentrum te laten plaatsen." Hoe lang hij daar zal moeten blijven in afwachting van antwoord uit Duitsland is voorlopig niet duidelijk.

Theo Francken (N-VA) vermijden dat ons land ook maar een euro aan dwangsommen zou moeten betalen aan mensen zonder opvangplaats.

(Belga/JH)

Onze partners