“Affaire Koekelberg is politieke afrekening”

© Belga

Zowel de politievakbond NSPV als het ACV Openbare Diensten blijft politietopman Fernand Koekelberg steunen. Ze zien in de affaire een politieke afrekening.

Philip Van Hamme van de politievakbond NSPV vindt niet dat Koekelberg moet opstappen. De heisa over luxereizen naar Qatar vindt hij overdreven. Dat zei hij vrijdagmorgen in De Ochtend op Radio 1.

Volgens Van Hamme eist N-VA het ontslag van Koekelberg omdat ze zo de PS in diskrediet wil brengen. “Koekelberg wordt geïdentificeerd met de PS. Dit is nu een uitgelezen kans om de PS in diskrediet te brengen”, luidde het.

De vakbondsman wijst erop dat Koekelberg de politie in het buitenland moet promoten. Dat staat in zijn opdracht, benadrukte hij. Al gaat hij niet akkoord met het bedrag dat aan de reizen werd uitgegeven, relativeert hij het ook. Hij beklemtoont dat andere kandidaten voor de functie tot zeven keer meer uitgaven aan hun campagne. ”

Loftrompet

Ook Jan Adams van het ACV vraagt zich af of het allemaal wel zo dramatisch is als wordt voorgesteld. Bovendien moeten politici volgens hem in eigen boezem kijken. Heel wat mensen waren van de reis op de hoogte en politici reizen ook vaak op deze manier, laat de ACV-man verstaan.

De christelijke vakbond steekt overigens de loftrompet over het werk dat Koekelberg aan de top van de politie levert. “De politie is zijn passie waarvoor hij zich sedert de politiehervorming 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 inzet. Dit kan zeker niet van iedereen gezegd worden in de huidige maatschappij. Van een weinig wendbare organisatie probeert hij een flexibel instrument te maken met gemotiveerde medewerkers. Dat je daarbij op tegenstand stuit is onvermijdelijk”, stelt Adam.

Ontslag N-VA en LDD eisten donderdagavond het ontslag van de commissaris-generaal van de federale politie. Aanleiding waren twee reizen naar Qatar die Koekelberg deed om zijn kandidatuur voor een functie bij Interpol te gaan promoten. Kostprijs: bijna 100.000 euro.

Ondertussen stootte N-VA-Kamerlid Ben Weyts op een circulaire van Koekelberg waarin hij zijn personeel om budgettaire redenen aanmaant tot voorzichtigheid bij binnen- en buitenlandse reizen.

Leterme: “Niet normaal” Ook aftredend premier Yves Leterme is niet te spreken over de luxereizen. “Wat is gebeurd, is absoluut niet normaal. Dit kan niet”, verklaarde hij in De Ochtend.

“Het zou best zijn dat Koekelberg zich schikt naar de regels en op een correcte manier omgaat met belastinggeld. De mensen betalen veel belastingen. Je moet daar dan ook met een zekere ethiek mee omgaan. Ik heb de indruk dat je je daar vragen kunt bij stellen. Dit kan niet”, luidde het scherp.

Over de vraag tot ontslag wou de eerste minister zich niet uitspreken. Dat is een verantwoordelijkheid van minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom, benadrukte hij.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content