Afbouw steun zonnepanelen wordt vertraagd

02/12/10 om 17:20 - Bijgewerkt om 17:20

De Vlaamse regering zal dat niet kunnen regelen in het decreet over de begroting.

De drastische verlaging van de steun voor zonnepanelen die de Vlaamse regering voorziet, zal niet zo snel kunnen als gepland. Vlaams parlementsvoorzitter Jan Peumans verplicht de regering daar een apart decreet voor in te dienen.

Op 12 november maakte de Vlaamse regering bekend dat ze die steun vanaf 1 april 2011 stapsgewijs en versneld zou afbouwen. Dat leidde tot groot protest in de sector, die het verlies van 10.000 banen vreest.

De Vlaamse regering wilde die afbouw regelen in het programmadecreet over de begroting, maar donderdag raakte bekend dat Peumans daar een stokje voor heeft gestoken.

Volgens de parlementsvoorzitter is het verband tussen de geplande aanpassing en de begroting te mager om een en ander via het
programmadecreet te regelen. Peumans laat de regering niet toe een amendement over de zonnepanelen op het programmadecreet in te dienen.

Het gevolg is dat de Vlaamse regering een 'gewoon' ontwerp van decreet zal moeten indienen in het Vlaams Parlement. Omdat dat langer duurt, zal de afbouw van de steun vanaf 1 april 2011 niet meer lukken.

Onze partners