Advocaten Syrisch gezin eisen morgen 20.000 euro

Theo Francken (N-VA) © Belga

De advocaten van het Syrisch gezin dat van staatssecretaris Theo Francken geen visum krijgt, sturen vandaag nog geen deurwaarder. Morgen zullen ze dat wel doen, met een bevel om 20.000 euro te betalen. Per dag dat het visum uitblijft, is het kabinet-Francken immers een dwangsom van 1.000 euro per gezinslid verschuldigd.

Advocate Mieke Van den Broeck bevestigt het: indien het Syrische gezin dat zij vertegenwoordigt vandaag geen visum krijgt, laat ze morgen een bevel tot het betalen van 20.000 euro door een deurwaarder betekenen aan staatssecretaris Theo Francken (N-VA). Ze herinnert eraan dat een dwangsom een sanctie is en geen schadevergoeding. Op dit moment staat de teller al op 20.000 euro, maar het gezin wil dat geld niet en zal het aan een goed doel geven, aldus Van den Broeck. Haar cliënten wensen slechts ’te ontsnappen aan de oorlog en wensen hun kinderen in veiligheid te brengen.’

Mieke Van Den Broeck in Terzake
Mieke Van Den Broeck in Terzake© VRT

Zolang het Syrische gezin geen visum krijgt, kan het bedrag van de dwangsom snel oplopen. Per dag dat de visa uitblijven, moet 1.000 per dag per persoon van het vierkoppige gezin betaald worden. Europees Hof voor Justitie verklaarde eerder al binnen de drie maanden een oordeel te vellen. Als het kabinet-Francken daarop wacht, kan de totale som dus oplopen tot een slordige 360.000 euro. Francken tekende wel cassatieberoep aan tegen de dwangsommen, maar dat beroep werkt niet opschortend.

Advocaten voeren druk op premier Michel op

Volgens de advocate is intussen het appartement van het gezin al onder vuur genomen. Daarom verhoogt ze nu ook de druk op premier Charles Michel (MR) om het gezin een uitweg te bieden. ‘Gisteren om 11.00 uur werd het appartement waar onze cliënten zich bevonden onder vuur genomen. Gelukkig werden zij niet gewond. Dit incident verhoogt de dringendheid en de uitzonderlijke situatie en verhoogt de noodzaak tot het vinden van een oplossing’, luidt het in een persbericht.

‘Gezien de houding van de staatssecretaris Theo Francken, die blijft weigeren om de verschillende arresten te respecteren, vragen wij dat de eerste minister Michel het dossier in handen neemt en een visum aflevert.’

Documenten afleveren zonder Francken?

Eigenlijk maakt het voor de familie en hun advocaten niet uit welk document ze krijgen, als ze België maar binnen mogen. ‘We stellen de premier voor om zelf eender welke wettelijke basis te kiezen opdat het gezin kan overkomen’, aldus advocaat Olivier Stein. ‘Het toekennen van een laissez-passer komt toe aan Buitenlandse Zaken en niet aan de Dienst Vreemdelingenzaken.’ Het document zou dus afgeleverd kunnen worden zonder Francken rechtstreeks te betrekken.

Premier Charles Michel en staatssecretaris Francken hebben nog geen formeel voorstel ontvangen, zo luidt het op hun kabinetten. Voorlopig reageren ze dan ook niet op de vraag van de advocaten om de piste van het humanitaire visum te verlaten en een ander doorgangsbewijs aan te bieden.

(Belga/SK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content