Advocaten bereiden dagvaarding paus voor

23/12/10 om 11:21 - Bijgewerkt om 11:21

Walter Van Steenbrugge en Christine Mussche laten zich daarvoor bijstaan door Amerikaanse confraters.

Walter Van Steenbrugge en Christine Mussche, de advocaten van een aantal slachtoffers van seksueel misbruik binnen de kerk, bereiden een dagvaarding van paus Benedictus XVI voor.

De paus is de hoofdverantwoordelijke van het misbruik, zo argumenteren ze. Van Steenbrugge en Mussche hebben al contact gelegd met Amerikaanse confraters die het Vaticaan reeds hebben gedagvaard.

In De Ochtend op Radio 1 verduidelijke Van Steenbrugge donderdag dat de Heilige Stoel in de zaak van het kindermisbruik binnen de kerk volgens hem 'een verpletterende verantwoordelijkheid' draagt .

Ze heeft immers directieven gegeven aan bisschoppen en geestelijken 'om het stilzwijgen te organiseren'. 'Die foutaansprakelijkheid is dus zo groot als een huis', aldus Van Steenbrugge.

Hij beseft evenwel dat een dagvaarding van het Vaticaan een moeilijke zaak wordt. HIj wijst op de pogingen van de bisschoppen om de verantwoordelijkheid af te wijzen. Bovendien moet iemand rechtspersoonlijkheid hebben om gedagvaard te kunnen worden, aldus Van Steenbrugge.

Hij rekent op de hulp van de Amerikaanse advocaten wiend hulp hij en Mussche hebben ingeroepen. ' Ze geven ons voortdurend advies. De mensen van de kerk kunnen er vanop aan dat wij in hun spoor gaan treden'.

Onze partners