Advocaat Ergün Top: 'De Wever kan Syriëstrijders niet alle sociale rechten afnemen'

15/06/13 om 10:00 - Bijgewerkt om 10:00

Volgens de Antwerpse advocaat Ergün Top heeft het weinig zin om jongeren die meevechten in Syrië te schrappen uit het bevolkingsregister. Ze verliezen nauwelijks sociale rechten.

Advocaat Ergün Top: 'De Wever kan Syriëstrijders niet alle sociale rechten afnemen'

© ImageGlobe

Volgens de Antwerpse advocaat Ergün Top heeft het weinig zin om jongeren die meevechten in Syrië te schrappen uit het bevolkingsregister. Ze verliezen nauwelijks sociale rechten, zo zegt hij.

Top verdedigt onder anderen twee jongeren die in Syrië zijn geweest en zei in Peeters & partners op Radio 1 dat zij zich niet laten afschrikken door een ambtelijk dreigement.

'Je behoudt bij schrapping uit het bevolkingsregister zelfs al je sociale rechten behalve voor één aspect, namelijk als je een OCMW-uitkering krijgt,' zo zegt Top. 'Maar stempelgeld, ziekteuitkering en andere rechten behoud je gewoon.'

Dat geldt volgens Top niet alleen voor Belgen, maar ook voor wie de Belgische nationaliteit niet zou hebben. 'Zelfs zij verliezen juridisch hun verblijfsstatuut niet,' aldus nog de advocaat.

Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) kondigde gisteren aan dat hij Antwerpse jongeren die actief meevechten in Syrië ambtelijk gaat schrappen.

Lees meer over:

Onze partners