Advocaat Danneels beschuldigt De Standaard van karaktermoord

01/09/10 om 11:19 - Bijgewerkt om 11:19

Dat zegt hij in een recht van antwoord in de krant. De Standaard ontkent een heksenjacht tegen hem te voeren.

Fernand Keuleneer, de advocaat van kardinaal Godfried Danneels, beschuldigt De Standaard ervan een karaktermoord te hebben gepleegd op Danneels. Dat staat in een recht van antwoord dat woensdag in de krant is verschenen. De Standaard betreurt dat het woord karaktermoord wordt gebruikt.

De Standaard publiceerde zaterdag de transcriptie van geheime geluidsopnames die werden gemaakt tijdens een ontmoeting tussen de Brugse ex-bisschop Roger Vangheluwe en zijn neef die hij jarenlang heeft misbruikt. Danneels was bij het gesprek aanwezig.

De opnames werden gemaakt door het slachtoffer. Daaruit blijkt onder meer dat Danneels het seksueel misbruik door Vangheluwe nog minstens geheim wilde houden tot Vangheluwe met pensioen zou gaan. Hij zette het slachtoffer er ook toe aan om vergiffenis te schenken.

Woensdag publiceerde De Standaard een recht van antwoord van Keuleneer op haar voorpagina. Daarin zegt de advocaat dat vrijwel iedereen het erover eens is dat aan de kardinaal juridisch niets verweten kan worden. 'Wij menen daarenboven dat de kardinaal ook vanuit moreel oogpunt correct heeft gehandeld', aldus Keuleneer.

De advocaat wijst erop dat Danneels tijdens het gesprek met het slachtoffer wel degelijk oplossingen heeft gesuggereerd die oog hebben voor zowel het slachtoffer, diens familie als de dader. Zo stelde hij voor dat Vangheluwe het komende jaar zoveel mogelijk uit het publieke leven zou verdwijnen en bij het bereiken van zijn emeritaatsleeftijd onmiddellijk zou aftreden.

Keuleneer hekelt dat De Standaard een gedeelte van de transcriptie van de geïmproviseerde en mislukte verzoeningspoging heeft gepubliceerd. 'Bepaalde passages werden in het rood gemarkeerd en de tekst werd verder voorzien van uiterst gekleurde commentaar', aldus de advocaat.

Volgens hem was de kardinaal na het gesprek van oordeel dat er een tweede gesprek zou komen waarbij opnieuw zou worden gepoogd de familiale brokken te lijmen.

'Geen heksenjacht'

tIn een naschrift zegt De Standaard dat ze geen heksenjacht tegen kardinaal Danneels voert. Ze zegt de transcriptie te hebben gepubliceerd omdat het een maatschappelijk belangrijk document is. 'Hoewel de opname clandestien werd gemaakt, waren en blijven wij van mening dat wij niet het recht hadden ze geheim te houden'.

De Standaard betreurt dat Keuleneer suggereert dat de transcriptie zou zijn gemanipuleerd, wat ze ontkent. In het antwoord van de kardinaal valt volgens de krant op wat hij niet heeft gedaan.

'Hij heeft de schok van de bekentenis van Vangheluwe dagenlang voor zich gehouden. Hij heeft de ex-bisschop niet opnieuw gecontacteerd om hem van het onvermijdelijke te overtuigen: zijn onmiddellijke ontslag. Hij heeft niet verwezen naar de commissie-Adriaenssens. En hij heeft zijn eigen opvolger, aartsbisschop Léonard, niet betrokken'.

Onze partners