Advocaat aartsbisdom sluit gerechtelijke stappen niet uit

25/06/10 om 20:55 - Bijgewerkt om 20:55

Het aartsbisdom Mechelen-Brussel heeft na de huiszoekingen een advocaat onder de arm genomen. Het wil de computers terug die in beslag zijn genomen.

De advocaat die het aartsbisdom Mechelen-Brussel onder de arm heeft genomen, zal uitpluizen of de huiszoekingen conform de wet verlopen zijn. Mogelijk onderneemt hij gerechtelijke stappen. Intussen wil het aartbisdom de inbeslaggenomen computers zo snel mogelijk terug.

Aartsbisschop André Léonard had vrijdag al kritiek gegeven op de huiszoekingen naar pedofiliedossiers in het Mechelse bisschoppelijk paleis, de Sint-Romboutskathedraal en bij de commissie-Adriaenssens, die seksueel misbruik door geestelijken onderzoekt.

Intussen stuurt de kerk een advocaat in de tegenaanval. In De Morgen vraagt Fernand Keuleneer zich zaterdag af of de huiszoekingen wel proportioneel waren met het doel dat wordt nagestreefd. Als dat niet zo was of als het onderzoek niet binnen het wettelijke kader is uitgevoerd, zullen we gerechtelijke stappen ondernemen, aldus Keuleneer.

Aartsbisdom wil computers terug

De speurders namen twee vrachtwagens met documenten, video's en dvd's in beslag. Ook de pc's, de harde schijven en de memorysticks van het aartsbisdom werden in beslag genomen. Volgens de secretaris van het bisdom kunnen daardoor zelfs de lonen niet meer worden uitbetaald.

Keuleneer zegt aan de procureur gevraagd te hebben om de pc's zo snel mogelijk terug te bezorgen. Dat geldt ook voor de persoonlijke computer van kardinaal op rust Godfried Danneels, die eveneens in beslag werd genomen.

Bij het Brussels parket zegt men dat in beslag genomen zaken die van geen waarde zijn voor het onderzoek vanzelfsprekend zullen worden teruggegeven, maar dat eerst alles grondig zal worden onderzocht.

Vaticaan hekelt opsluiting bisschoppen

Op Radio Vaticaan verklaarde aartsbisschop Léonard dat door alle Belgische bisschoppen te ondervragen bij de huiszoeking in het bisschoppelijk paleis in Mechelen het gerecht de indruk geeft dat iedereen verdacht is.

'Op enkele uren tijd heeft men bij het publiek en de media het
volledige imago van de kerk in België aangetast', zo hekelde Léonard. De methodes die gebruikt werden tijdens de huiszoeking bij het aartsbisdom hebben volgens hem het imago van de kerk geschaad.

Intussen laakt het Vaticaan dat de bisschoppen tijdens de huiszoeking (op een moment dat een vergadering van de Bisschoppenconferentie aan de gang was en niemand het gebouw mocht verlaten) negen uur werden 'opgesloten' zonder eten of drinken.

Staatssecretaris-kardinaal Tarcisio Bertone noemt dat een zwaarwichtig feit en onwaarschijnlijk. 'Er bestaat geen precedent, zelfs niet onder de oude communistische regimes', aldus de nummer twee van het Vaticaan.

Onze partners