Adam G. naar Poolse gevangenis

21/04/10 om 15:34 - Bijgewerkt om 15:34

De Pool die betrokken was bij de moord op Joe Van Holsbeeck is woensdag overgebracht naar een gevangenis in zijn thuisland.

Adam Giza, de jonge Pool die werd veroordeeld tot twintig jaar cel wegens zijn aandeel in de moord op Joe Van Holsbeeck, is woensdag overgebracht naar Polen.

Giza kreeg de celstraf op 23 september 2008 van het Brusselse assisenhof omdat hij betrokken was bij de moord op Van
Holsbeeck, die op 12 april 2006 werd doodgestoken in het Brussels Centraal-Station omdat hij zijn mp3-speler niet wilde afgeven.

Giza vluchtte na de feiten naar Polen en werd aan ons land overgeleverd, op voorwaarde dat hij zijn straf in Polen zou uitzitten.

Maar Giza betwistte zijn uitllevering omdat hij als Romazigeuner vreesde mishandeld te worden in een Poolse gevangenis. In Polen kan hij ook niet na één derde van zijn straf vrijkomen zoals in België.

De rechter in kort geding gaf hem gelijk, maar voor het Brusselse hof van beroep verloor Giza het pleit. Hij tekende geen cassatieberoep aan.

Minister van Justitie Stefaan De Clerck besliste daarop dat Giza naar Polen zou worden overgebracht. Dat is woensdag gebeurd, vier jaar na de dood van Van Holsbeeck.

Onze partners