ACW wacht ongerust op uitspraak Raad van State

28/11/12 om 14:26 - Bijgewerkt om 14:26

Het ACW zegt de ongerustheid van "vele mensen in onze beweging" te begrijpen over hun spaargeld dat mogelijk verloren zou gaan.

ACW wacht ongerust op uitspraak Raad van State

© Belga

"De overgrote meerderheid kocht in de jaren '90 een coöperatief deelbewijs als spaarproduct", aldus het ACW in een persbericht. "De coöperatieve spaarformules zijn in geen enkel geval te vergelijken met beursgenoteerde aandelen", gaat de christelijke arbeidersbeweging verder.

'Ongerust'

Het ACW wijst erop dat vergelijkbare spaar- en Tak21-producten niet in twijfel werden getrokken. In 2008, in volle bankencrisis, bevestigde en verhoogde de regering de bestaande staatsgarantie voor particuliere spaarders. "Het duurde echter nog tot 10 oktober 2011 vooraleer de staatsgarantie met concrete Koninklijke Besluiten werd uitgebreid tot de particuliere coöperanten", betreurt het ACW.

De auditeur van de Raad van State adviseert nu om de overheidswaarborg voor Arco-aandeelhouders nietig te verklaren. Alle partijen hebben nu nog een maand de tijd om bijkomende argumenten aan te reiken. Daarna beslist de Raad van State.

Het ACW zegt dat het nu "ongerust wacht op de uitspraak van de Raad van State".

ACW-organisaties

De organisatie beklemtoont daarnaast ook dat de garantieregeling "enkel geldt voor particulieren, en niet voor de ACW-organisaties. Die hebben door de ontmanteling van de Dexia Holding en de vereffening van de Groep Arco veel geld verloren, en onlangs moest het ACW daardoor overgaan tot de procedure van bedrijf in herstructurering." (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners