ACW waarschuwt voor radicaal stemgedrag

12/05/10 om 08:44 - Bijgewerkt om 08:44

ACW-voorzitter Luc Cortebeeck vraagt de kiezer "goed na te denken".

ACW-voorzitter Luc Cortebeeck vraagt de kiezer "goed na te denken".

In een interview woensdag met De Standaard, dat ook in Het Nieuwsblad verschijnt, haalt de ACV-voorzitter uit naar de Vlaamse 'zweeppartijen' en roept hij de kiezers op om te stemmen voor "een partij die verantwoordelijkheid wil opnemen".

"De tijd is lang voorbij dat we als ACW oproepen om voor één welbepaalde partij te stemmen. Maar ik wil tegengas geven aan de oproepen om niet te gaan stemmen, ook al heb ik veel begrip voor de reacties van ontgoocheling of verontwaardiging over de val van de regering over BHV. Niet gaan stemmen op 13 juni is geen antwoord", aldus Cortebeeck.

"Ik roep dus iedereen op om te kiezen voor een partij die verantwoordelijkheid wil opnemen. En in dit land betekent dat compromissen (durven) sluiten. Of het nu CD&V of Groen of SP.A is. A la limite Open Vld, al delen die ons sociaal gedachtegoed niet".

Toch vreest hij voor een radicaal stemgedrag. "Juist daarom moeten wij tegengas geven. Vergeet niet dat de versnippering van het politieke landschap door de kiezer in de hand wordt gewerkt. Al die stemmen op een van de Vlaamse zweeppartijen. Op harde roepers die niet in de regering (willen) zitten".

De vakbondsvoorzitter is enerzijds mild voor de gevallen regering-Leterme, maar huivert voor een lange communautaire onderhandelingsronde na de verkiezingen. "De nieuwe regering moet snel aan de slag".

Lees meer over:

Onze partners