ACW neemt topadvocaat Rieder onder de arm en dient klacht in wegens laster

09/03/13 om 22:38 - Bijgewerkt om 22:38

Het ACW dient klacht in wegens laster tegen personen die de beweging onder meer betichten van fiscale fraude. Ook CD&V-voorzitter Wouter Beke veroordeelt scherp wat hij noemt 'insinuaties' tegen ACW. Beke haalt ook zwaar uit naar minister Didier Reynders.

ACW neemt topadvocaat Rieder onder de arm en dient klacht in wegens laster

© Belga

De christelijke arbeidersbeweging ACW zal volgende week een klacht wegens laster indienen, zo meldt ze in een persbericht. De gerechtelijke stappen zijn gericht tegen "personen die sinds 14 februari systematisch het ACW betichten van fiscale fraude, misbruik van vennootschapsgoederen, valsheid in geschrifte en belangenvermenging".

Fiscale fraude

Namen wil het ACW niet noemen, maar 14 februari was wel de dag waarop de N-VA de pers bijeenriep om te spreken over fiscale fraude, schriftvervalsing, belangenvermenging en misbruik van vennootschapsgoederen bij de christelijke arbeidersbeweging.

Het ACW wil geen verdere commentaar kwijt. Advocaat Hans Rieder zal de arbeidersbeweging vertegenwoordigen bij de klacht.

Insinuaties

CD&V-voorzitter Wouter Beke haalde intussen scherp uit naar wat hij noemt 'nieuwe insinuaties' tegen ACW.

Op de tweede "Dag van de Afdeling", een militantenbijeenkomst van CD&V in Gent, hebben Beke en Vlaams minister-president Kris Peeters de voormalige minister van Financiën Steven Vanackere in de bloemetjes gezet. Vanackere kreeg een staande ovatie van de 400 aanwezige militanten, maar legde geen verklaring af. In verband met de berichtgeving rond Arco

Niet abnormaal

Wouter Beke had het over "een aantal insinuaties". Over de berichtgeving dat Arco na de val van Dexia zelf de waarborgregeling voor haar coöperanten zou uitgewerkt hebben en de KB's geschreven heeft, zei Beke in de marge dat men "opnieuw insinuaties maakt die niet kloppen". Dat drukkingsgroepen (zoals werkgevers- of werknemersorganisaties) meewerken aan het opstellen van dossiers is niet abnormaal, luidt het.

Didier Reynders

"Dit dossier is behartigd door de toenmalige minister van Financiën Reynders en in de regering goedgekeurd", zei Beke aan de VRT-nieuwsdienst in de marge van de ledendag. "Dat zijn de feiten, maar opnieuw maakt men hier een aantal insinuaties die niet volledig kloppen. De beslissing over de uitvoering ligt uiteindelijk bij de regering."

Beke haalde ook zwaar uit naar MR-vicepremier Didier Reynders. In Het Laatste Nieuws verklaarde Beke dat Reynders "bijzonder gefrustreerd" rondloopt omdat hij geen minister van Financiën meer is. Voor de camera's van de VRT zei hij dat Reynders op Financiën "de ene na de andere blunder" beging.

Vrijdag had Reynders, momenteel minister van Buitenlandse Zaken, zich voor de start van het kernkabinet nog vragen gesteld bij de fiscale ontvangsten, die lager uitvallen dan eerst verwacht werd. (Belga/EE)

Onze partners