ACW laat notionele-interestaftrek vallen

26/02/13 om 15:23 - Bijgewerkt om 15:23

Het ACW heeft besloten om geen gebruik te maken van de notionele-interestaftrek en komt daarmee tegemoet aan de storm van kritiek die het de voorbije dagen over zich heen kreeg.

ACW laat notionele-interestaftrek vallen

© Belga

Het ACW heeft besloten om geen gebruik te maken van de notionele-interestaftrek. De christelijke arbeidersbeweging komt daarmee tegemoet aan de storm van kritiek die ze de voorbije dagen over zich heen kreeg. Dat heeft het ACW zelf bevestigd.

De notionele-interestaftrek is een manier om minder belastingen te betalen door het eigen vermogen te herinvesteren. Een legale techniek, die het ACW evenwel meermaals onder vuur heeft genomen wanneer bedrijven hem toepasten.

Uit een vertrouwelijke werknota van het ACW die deze week uitlekte, bleek echter dat de organisatie de mogelijkheid onderzocht om zelf de notionele-intrestaftrek als fiscale constructie te gebruiken.

Een en ander ontkende een storm van kritiek. Ook uit eigen rangen kwamen er reacties, onder meer van KWB en bediendevakbond LBC. ACW-voorzitter Patrick Develtere argumenteerde dat de techniek werd onderzocht om zo veel mogelijk personeel aan boord te kunnen houden.

Extra banen schrappenNu heeft de beweging de plannen voor de notionele intrestaftrek dus naar de prullenmand verwezen. "Het ACW heeft besloten geen gebruik te maken van de notionele interestaftrek", luidt het in een mededeling

"Dit betekent allicht dat de besparingen nog dieper zullen moeten gaan dan de huidige plannen", zo voegt ACW daar nog aan toe. Of dat betekent dat er extra banen zullen verdwijnen, kon niet worden meegedeeld. ACW beperkte zich tot de mededeling dat dat zal moeten blijken uit het sociaal overleg.

Herstructurering op til

Eerder had ACW-voorzitter Patrick Develtere geargumenteerd dat de techniek van de notionele intrestaftrek werd onderzocht om zo veel mogelijk personeel aan boord te kunnen houden. "Zo kunnen we dertig banen redden", luidde het in de media.

ACW had in november al een herstructurering aangekondigd. Het stelde toen een brugpensioen op 58 jaar voor, waardoor 36 van de 274 werknemers de koepelorganisatie zouden kunnen verlaten. (Belga/KVDA/EA)

Lees meer over:

Onze partners