'ACW kreeg zwijggeld van Belfius'

28/02/13 om 05:32 - Bijgewerkt om 05:32

Belfius zou het ACW jaarlijks vier miljoen euro betalen op voorwaarde dat de christelijke arbeidersbeweging zich onthoudt van publieke verklaringen die de het imago van de staatsbank kunnen schaden.

Dat blijkt volgens De Tijd uit een document dat de krant kon inkijken. De afspraak is volgens De Tijd gemaakt bij de afkoop van de winstbewijzen die het ACW bezat in Belfius. Naast het afzien van schadelijke publieke verklaringen mag het ACW zijn leden ook niet oproepen om hun bank- en verzekeringsrelaties te verhuizen naar een andere financiële instelling.

'Normale voorwaarden' (Raf Terwingen)

"Dat zijn normale voorwaarden", zo zegt CD&V-fractieleider Raf Terwingen in De Ochtend. "Ook dat is blijkbaar een van de aspecten van de commerciële deal die is gesloten om de winstbewijzen, waartegen zo is gefulmineerd, te laten verdwijnen. Als dat één aspect is van die deal dan begrijp ik dat ook", voegt hij daar aan toe.

"Men doet een deal met iemand die destijds heel veel klanten heeft aangebracht, en dat is de reden waarom er winstbewijzen waren voor het ACW. Op het ogenblik dat men zegt dat men daar een regeling over wil treffen, begrijp ik dat Belfius zegt 'U moet er voor zorgen dat die klanten die wij u destijds hebben afgekocht dat die blijven.' Dat is perfect normaal."

Schijven van vier miljoen

Voor het afkopen van de winstbewijzen betaalde Belfius 110 miljoen euro. Zeventig miljoen is meteen op tafel gelegd en 40 miljoen wordt over tien jaar betaald in schijven van vier miljoen euro. De laatste schijf wordt pas uitgekeerd indien het ACW geen schade berokkent met uitspraken of oproepen, aldus De Tijd.

Met deze regeling blijkt volgens de krant andermaal dat niet alles over de deal tussen Belfius en het ACW is verteld. Eerder deze week ontstond reeds ophef toen kranten meldden dat er een geheime commerciële overeenkomst over een extra rentevergoeding voor het ACW was gesloten.

Transparantie

Minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V) wordt daarover donderdag in de Kamer aan de tand gevoeld. De Vlaamse en Franstalige liberale regeringspartners eisen volledige transparantie van de vicepremier. (Belga/TV)

Lees meer over:

Onze partners