'ACW is niet meer geloofwaardig' (LBC)

26/02/13 om 00:22 - Bijgewerkt om 00:22

Het ACW heeft een geloofwaardigheidsprobleem. Dat zegt de eigen bediendenbond LBC, die zich ook vragen stelt over de bocht van het ACV in het dossier van de notionele intrestaftrek.

Volgens Ferre Wijkans, de secretaris-generaal van LBC, creëert het ACW een geloofwaardigheidsprobleem voor zichzelf. Dat zei hij in Terzake.

Leden recht in de ogen kijken

Volgens Wijckmans krijgt hij het gebruik van de notionele intrestaftrek -een legale techniek om minder belastingen te betalen door het eigen vermogen te herinvesteren- niet verkocht aan zijn achterban. "Ik wil, als we onze actie rond rechtvaardige fiscaliteit ontwikkelen, onze leden recht in de ogen kunnen kijken", zei hij. "Moest het ACW de notionele interestaftrek toepassen, wordt dat een moeilijke klus."

Daden

De notionele interestaftrek is wettelijk in orde, maar dat is volgens de secretaris-generaal niet voldoende. "Als maatschappelijke beweging moet je meer op tafel kunnen leggen dan een wettelijk argument. Men moet een visie in daden omzetten. Dit geeft een probleem van geloofwaardigheid."

Ook Tine Van Rompuy, zus van Europees president Herman, LBC-vakbondsafgevaardigde en actief voor Pvda+ stelt de geloofwaardigheid van ACW in vraag. 'Als het ACW overweegt de notionele intrestaftrek als fiscale constructie te gebruiken, dan kan zij niet verder geloofwaardig zijn ten aanzien van de duizenden vakbondsmilitanten die opkomen voor een rechtvaardige fiscaliteit en zich kanten tegen deze cadeaus aan bedrijven.

Kapitalistische logica

"De notionele intrestaftrek kost de belastingbetaler 6 miljard. Ik roep het ACW op om te breken met deze kapitalistische logica", aldus Van Rompuy. "Met deze perverse logica geef je immers nog een extra argument aan de hele politieke kaste -met N-VA en CD&V voorop- om deze notionele intrestaftrek te behouden. Stop hier alsjeblief mee".

De linkse politica neemt het ook niet dat het ACV plots "ter bescherming van het ACW" verkondigt dat ze zich nooit heeft uitgesproken tegen de notionele intrestaftrek. "Nochtans moet ook zij weten dat deze fiscale gunstmaatregel geen jobs schept maar vooral miljarden kost. Nu het standpunt innemen dat het ACW zonder de notionele intrestaftrek meer volk zou moeten afdanken is er ver over. De maatregel zou misschien nog kunnen verdedigd worden als het effectief leidt tot jobcreatie, maar dit is hier geenszins het geval". (Belga/TV/EE)

Onze partners