ACW dringt zelf aan op snel onderzoek door BBI

18/02/13 om 20:32 - Bijgewerkt om 20:32

Het ACW, de koepel van de christelijke arbeidersbeweging, heeft bij Staatssecretaris John Crombez (sp.a) aangedrongen om zo snel als mogelijk de Bijzondere Belastinginspectie (BBI) te vragen het fiscaal onderzoek bij ACW op te starte .

ACW dringt zelf aan op snel onderzoek door BBI

© Belga

"We willen zo snel als mogelijk duidelijkheid," zegt het ACW. "Dat is in het belang van ons en van iedereen. We werken met veel vrijwilligers op het terrein en ook voor hen is de situatie momenteel heel moeilijk, zelfs onhoudbaar", legt een woordvoerster uit.

De koepel ligt onder vuur: N-VA beschuldigt de beweging ervan de afgelopen jaren onder meer fiscale fraude te hebben gepleegd. Het ACW ontkende opnieuw. Het wijst er ook op dat de financiële middelen steeds ingezet werden in functie van sociale projecten en ter ondersteuning van zijn vrijwilligers. "Mogelijke winsten uit financiële middelen werden ingezet voor de werking zelf, niet om de winst op zich en al helemaal niet voor persoonlijke verrijking", luidt het.

Fouten uit het verleden

De BBI gaat zich nu over het dossier buigen, ACW hoopt dat er snel duidelijkheid kan worden verschaft. En daarbij valt op dat de beweging zich indekt voor mochten er in het verleden alsnog fouten zijn gebeurd. "Als dat zou gebeurd zijn, zal het ACW hiervoor zijn volle verantwoordelijkheid nemen", staat er in het persbericht.

De woordvoerster beklemtoont dat het nog te vroeg is om te zeggen wat dat zal zijn. "We gaan zien wat het onderzoek geeft, en daar dan de nodige consequenties aan verbinden".

Documenten

N-VA-Kamerlid Peter Dedecker heeft intussen een aantal documenten overhandigd aan de Bijzondere Belastingsinspectie (BBI) en het parket. Op basis van deze documenten beschuldigde hij de christelijke werknemerskoepel ACW van onder meer fraude en valsheid in geschrifte bij de belastingen op inkomsten uit de winstbewijzen bij het vroegere Dexia en het huidige Belfius.

"De BBI kan het fiscale luik onderzoeken, het parket het strafrechtelijke en dan moet er nog een politiek vervolg komen met een onderzoekscommissie. Die moet zich niet beperken tot het ACW maar ook het hele Dexia-verhaal, inclusief Arco en de Gemeentelijke Holding", zo verklaarde Dedecker aan Belga.

Hij wees er onder meer op dat de Kamer nooit Yves Leterme heeft kunnen horen of inzage gekregen heeft in de contracten die het ACW heeft afgesloten met Dexia en later Belfius. (Belga/EE)

Lees meer over:

Onze partners