'ACV wil tax shift vooraleer er onderhandeld kan worden'

25/11/14 om 05:34 - Bijgewerkt om 10:15

Marc Leemans, de topman van de christelijke vakbond ACV, laat verstaan dat een 'eerlijkere fiscaliteit' de belangrijkste voorwaarde is om sociaal overleg mogelijk te maken. 'Pas als er een tax shift komt, kunnen we over de regeringsmaatregelen praten en kunnen we onze verantwoordelijkheid opnemen.' Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) zegt dat de tax shift deel uitmaakt van het regeerakkoord, maar laat zich geen deadline opleggen.

'ACV wil tax shift vooraleer er onderhandeld kan worden'

ACV-voorzitter Marc Leemans © Belga

Marc Leemans, de topman van de christelijke vakbond ACV, komt aan het woord in de kranten De Tijd en De Morgen.

Dat betekent niet dat het ACV plots instemt met de indexsprong of met de verhoging van de pensioenleeftijd tot 67 jaar. Maar voor de vakbond laat zo'n 'geste' wel toe dat er een einde kan worden gemaakt aan de vakbondsbetogingen en -stakingen en dat een serene sociale dialoog kan volgen.

De ACV-voorzitter pleit voor een echte tax shift, via een vermogenswinstbelasting. Zo verhoogt hij de druk op de CD&V. Die gooide het idee weer op tafel, maar N-VA en Open VLD verroeren geen vin. CD&V zal zijn standpunt ook binnen de regering moeten waarmaken, waarschuwt Leemans.

Dat CD&V beseft dat het menens is, blijkt uit een interview met Eric Van Rompuy in De Morgen. 'Wij zeggen aan N-VA: de tax shift moet er komen. Het rechtvaardigheidsgevoel zit in de genen van onze partij.'

Geen deadline

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) reageerde in De ochtend op Radio 1 niet direct op Leemans, maar verwees meermaals naar een opiniestuk van CD&V-voorzitter Wouter Beke in De Standaard. 'De tax shift is vandaag nog geen realiteit, maar maakt wel integraal deel uit van het regeerakkoord. En we hebben nu vijf jaar om daar doordacht werk van te maken', aldus Beke. 'Binnen de regering hebben we afgesproken dat we dat binnen de regering gaan doen.'

Wel merkte hij nog op dat de lasten op arbeid nu al 'voor 2 miljard euro' omlaag gaan. Om effectief tot een 'doordachte' verdere verschuiving van de lasten te komen, stelt de N-VA'er voor 'om zeer snel tot een evaluatie te komen van de tax shift die we nu al doorvoeren.' (Belga/RR/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners