ACV vraagt sluiting Brussels Justitiepaleis

01/10/12 om 14:02 - Bijgewerkt om 14:02

De christelijke vakbond aanvaardt het actieplan om de slechte staat van het Brussels Justitiepaleis aan te pakken niet en vraagt de sluiting van het gebouw.

ACV vraagt sluiting Brussels Justitiepaleis

© Belga

De FOD Justitie heeft vorige week een actieplan voorgelegd om de slechte staat van het Brussels Justitiepaleis aan te pakken. In een rapport van april had de arbeidsinspectie een dertigtal inbreuken tegen de wetgeving op de veiligheid en welzijn op het werk aangeklaagd. De FOD Arbeid moet zich nog over het plan uitspreken.

Maar voor het ACV Openbare Diensten, gesteund door de VSOA en de ACOD, respecteert het actieplan de aanmaningen van de inspectiecontrole niet. Daarom werd op 28 september een nieuwe klacht ingediend bij de FOD Justitie, bevestigde het ACV.

De incidenten in verband met de verouderde en bouwvallige staat van het gebouw zijn vermenigvuldigd, herinnert de vakbond. In januari veroorzaakte een brand aanzienlijke schade. In maart en juli stortten de plafonds van enkele zalen in, waarbij een ambtenaar verwondingen opliep. "De genomen maatregelen zijn slechts tijdelijke en onvolledige oplossingen voor de schijn. Er bestaat geen geplande benadering van de problematiek", verklaart het ACV in een communiqué.

"Extreem gevaarlijke omgeving"

Het actieplan van de FOD Justitie houdt geen rekening met de aanmaningen van de FOD Arbeid, aanbevelingen die geformuleerd werden in het lokale basisoverlegcomité alsook het hogere overlegcomité.

Vanuit de FOD Justitie luidt het dat "een realistisch plan werd voorgelegd rekening houdend met de ouderdom van het paleis, zijn beschermd statuut en snelle actiepunten. De bal ligt echter in het kamp van de FOD Arbeid, die aanbevelingen moet geven".

De nieuwe klacht van het ACV gaat ook over de stabiliteit van het gebouw. De christelijke vakbond vraagt dat dit deel van het dossier "prioriteit krijgt en een stabiliteitsstudie gemaakt wordt".

Het ACV bepleit de sluiting van het gebouw. Een maatregel die volgens de vakbond de enige mogelijkheid is om de veiligheid te garanderen van het personeel dat elke dag "in een extreem gevaarlijke omgeving", werkt.

Het AVC heeft ook een derde partij, de Brusselse burgemeester Freddy Thielemans, aangeschreven. Hij is volgens de vakbond "verantwoordelijk voor de veiligheid van zijn medeburgers op de verschillende openbare plaatsen op zijn grondgebied". Thielemans wordt door het ACV gevraagd eveneens zijn verantwoordelijkheden te nemen in dit dossier. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners