ACV-voorzitter schat kans op loonakkoord laag in

08/10/16 om 12:54 - Bijgewerkt om 13:03

Bron: Knack

De voorzitter van de christelijke vakbond ACV, Marc Leemans, acht de kans dat werknemers en werkgevers erin slagen het eens te worden over een loonakkoord bijzonder laag.

ACV-voorzitter schat kans op loonakkoord laag in

ACV-voorzitter Marc Leemans © BELGA

In het één-programma "De vrije markt" schat hij zaterdagmiddag dat de kans dat de sociale partners aan tafel komen voor een interprofessioneel loonakkoord, op minder dan 20 procent. De kans op een resultaat schat hij nog lager in: "één cijfer voor de komma en iets erachter".

Nieuwe staking?

De topministers zitten sinds 11 uur weer samen in de ambtswoning van de premier om verder te werken aan de begroting voor 2017. "We zijn niet blij met de maatregelen die de regering al genomen heeft en we hopen dat we na het weekend wat blijer zullen zijn", zegt Leemans. "Maar daar vrezen we voor. We kijken hoopvol, maar bang naar volgende week."

Voort is het volgens Leemans de schuld van de regering dat de werkgevers en vakbonden geen akkoord kunnen bereiken. "Hoe kan de Groep van Tien tot een akkoord komen als zelfs de coalitiepartners het niet met elkaar eens geraken", klinkt het. "Voor de vakbonden was hetgeen Kris Peeters had voorbereid veel te zuur, terwijl het voor de werkgevers net veel te bitter was." Hij heeft het over een pseudo-overleg waarbij er onmogelijk een consensus uit de bus kan komen.

Over een nieuwe nationale staking spreekt Leemans zich niet uit. Hij herhaalde dat die drie vakbonden op 25 oktober een evaluatie maken van de extra regeringsmaatregelen. (Belga/NS)

Lees meer over:

Onze partners